Transhälsoplattformen: För bättre vård för alla

Några av demonstranterna utanför Socialstyrelsens kontor (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki & Natalia Medina // Artikel i Offensiv

Den 16 juni samlade Transhälsoplattformen till protest utanför Socialstyrelsens kontor i Stockholm. Socialistiskt Alternativ och Offensiv var där för att visa vårt stöd och vår solidaritet.

De tre långsiktiga kraven de reser är att korta kötiderna från 2 år till 2 veckor för transpersoner att få en första vårdkontakt, ge utrymme för ickebinäras behov, och att ta bort kravet på en psykiatrisk diagnos för att få tillgång till hormonbehandling och könsbekräftande vård.

Morwyn, en av initiativtagarna, berättar för Offensiv:
– Vi har protesterat sedan den 6 februari, och kommer att hålla på tills den 2 augusti. Den 5 augusti deltar vi i Stockholm Prideparad. Vi har jobbat hårt de senaste 4-5 månaderna för att etablera oss, och nu finns vi – även på nätet på Facebook, Instagram, en egen hemsida, med mera.
– Vi vill samla olika organisationer: politiska, andra transorganisationer, med mera. Vi behöver byta ut det nuvarande systemet mot ett annat. Det är viktigt för oss att det inte bara handlar om transvården, utan om att hela vården behöver förändras och få mer resurser. Det saknas kunskap om transpersoners behov generellt inom vården.
– Något annat vi gör nu är att samla in vittnesmål och berättelser från transpersoner så att vi kan sammanställa dem och veta hur situationen ser ut.

Under talen informerades det om att de kommer försöka få ihop en konferens med vårdarbetare i november för att informera om vad som behöver förändras.
Socialistiskt Alternativ och Offensiv står bakom kampen och kommer fortsätta ge vårt stöd och solidaritet, både praktiskt och på andra sätt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!