Transkamp mot ”Sveriges Vinklade Television”

En viktig kraftsamling för rörelsen för transpersoners rättigheter (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Söndagen den 14 januari samlades över 60 personer, framför allt ungdomar, på Stora torget i Uppsala för att demonstrera mot SVT:s dokumentär ”Transkriget”.

Demonstrationen arrangerades av den anarkistiska gruppen Queer Aid Uppsala, Allt Åt Alla Uppsala samt Syndikalisternas lokala samorganisation i Uppsala (LS) ”för att lyfta transpersoners röster mot de transfobiska rösterna som SVT lyfter fram i deras så kallade ’dokumentär’”.
Unga Socialister deltog i demonstrationen med flygblad och plakat med texter som ”Ge oss vård!” och ”Sveriges Vinklade Television”.
”Transkriget” sändes den 10 september på SVT Play och är en fortsättning på SVT:s kampanj att ifrågasätta transvården och i synnerhet unga personers rätt till könsbekräftande vård. Dokumentären har fått kritik från bland annat RFSL, RFSU, Amnesty och Transammans för att vara vinklad, ovetenskaplig och för att den beskriver könsdysfori som en ”kultursjukdom” eller ”smitta”.

Flera starka tal växlades med talkörer som ”Transfrihet är inte en debatt”, ”No borders, no nations, trans liberation” och ”We will not be quiet, Stonewall was a riot”.
Bland annat talade Ida från Queer Aid och Candy från LS Uppsala om hur SVT skadar en del av befolkningen genom att sprida påhittad information om att transpersoner tar förhastade beslut och om konsekvenserna av när hat från media riktas mot en redan utsatt grupp.
Även talare från SUF återfanns, samt aktivisten och Youtubeföreläsaren Mia Mulder.

Demonstrationen var en viktig kraftsamling för rörelsen för transpersoners rättigheter och ett välkommet startskott på den kamp som kommer att fortsätta under år 2024. Flera förbipasserande stannade till för att lyssna på talen, och var positiva till uppropet för rätten till vård.
Det är förståeligt att statens attacker mot transpersoners rättigheter och institutionernas svek leder till ett behov av en mer defensiv rörelse, men det är också viktigt att rikta sig utåt, länka samman med andra som vill kämpa mot förtrycket och exploateringen, och bygga en motståndskraftig rörelse för försvarandet och expansionen av transpersoners fri- och rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!