Transpersoner måste få rätt till könsbekräftande vård

Vi kämpar för transfrigörelse som en del i kampen mot kapitalismen (Foto: Foreign, Commonwealth & Development Office / Flickr CC).

av Rock Lipponen // Artikel i Offensiv

Tidskriften Jama Network Open har publicerat en studie där 104 olika unga transpersoner med könsdysfori mellan 13 till 20 år följdes där psykisk ohälsa såsom ångest, depression, självskada och självmordstankar var närvarande.
69 av deltagarna hade utifrån behov fått börja med antingen stopphormoner, testosteron eller östrogen. När studien påbörjats hade 57 procent av ungdomarna medelsvår till svår depression. Efter ett år såg man hur risken för depression hade sjunkit med 60 procent. Risken för suicid och självskadetankar hade sjunkit med 73 procent.
Hos de 35 övriga deltagarna, som inte fick vård, fanns det ingen förändring i måendet.

Studie efter studie bekräftar att transpersoner mående förbättras kraftigt av könsbekräftande vård. Att transvården ständigt blir mer restriktiv och vårdköerna bara blir längre leder till många transpersoners död.Trots det har Socialstyrelsen nyligen bestämt att all vård till unga transpersoner bara ska vara ett undantag. Varje studie som bevisar att könsbekräftande vård räddar liv viftar Socialstyrelsen bort med att studien gjorts i ett annat land och att det inte går att sätta i svensk kontext. Trots det väljer Socialstyrelsen att referera majoriteten av besluten till pseudovetenskapliga ”studier”, framför allt från USA
Som marxister kämpar vi för transfrigörelse som en del i kampen mot kapitalismen – för trygga jobb, bostad, sjukvård med mera för alla – med specifika krav för att transpersoner ska kunna leva, inte bara överleva.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!