Transport och Foodora tecknar kollektivavtal – första inom gig-ekonomin

Ett första kollektivavtal finns på plats. Dock inkluderas inte alla (Foto: i bi / Flickr CC).

av Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Det första kollektivavtalet inom gig-­ekonomin i Sverige är tecknat! Efter förhandlingar som har sträckt sig över mer än ett år kom Foodora och Transportarbetarförbundet till slut överens.

Knäckfrågan var huruvida bilbuden och terminalarbetarna skulle omfattas av avtalet och det som nu har kommits överens om omfattar ”alla anställda”, vilket betyder att bilbuden direkt anställda av Foodora inkluderas. 
Dock får terminalarbetarna som anställs av det externa företaget Foodora markets samt de bilbud som är anställda på Hungry Delivery fortsätta sin kamp. 

Avtalet i sin helhet finns inte tillgängligt offentligt, men enligt Transport själva är de största vinsterna:
• Höjda löner och ersättningar för buden under vissa tider.
• Årliga löneökningar i linje med märket.
• Rutiner och riktlinjer om hur parterna gemensamt ska arbeta för cykel- och mopedbudens arbetsmiljö.
• Pension och försäkringar.
• Ersättning för underhåll av cyklar och arbetskläder.
– Vi är stolta men inte nöjda med avtalet, kommenterar Martin Hörner Kloo, kommunikatör på Transport, i en artikel i Dagens industri. 

Nu fortsätter Transports kamp för att öka anslutningen till facket inom Foodora. Känner du något Foodora-bud som inte är med i facket? Be dem gå in på transport.se och ansluta sig! När nästa omgång förhandlingar om kollektivavtal kommer upp kan bättre villkor vinnas om anslutningen och kampviljan är stor.
En stor skillnad mellan Foodora och andra företag är dock att Foodora har anställt sin personal i Sverige även om arbetstiden har reglerats via gig-modellen. Andra företag som inte anser sin personal som anställda kommer säkert att kämpa emot hårdare. Men avtalet visar återigen att kamp lönar sig och genom kamp kan vi se till att året bjuder på fler segrar för oss som får samhället att gå runt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!