Trappa upp motståndet mot kriget i Gaza

Omkring 2000 i marsch från Odenplan till Israeliska ambassaden i Stockholm.

Av TEO SHAW // Artikel i Offensiv

Situationen i Gaza är katastrofal. Sedan Israels krig började har minst 28 000 människor dödats och nära 70 000 har skadats. Av de dödade har mer än 10 000 varit barn. Dödandet saknar motstycke under 2000-talet och man behöver gå tillbaka till folkmordet i Rwanda 1994 för att se ett annat exempel på uppenbar och systematisk slakt av en befolkning.

Människorna i Gaza riskerar att dö, inte bara av bomber eller krypskyttar, utan också av väder och vind (70 procent av bostäderna har förstörts), förorenat dricksvatten (65 procent av brunnarna har förstörts) eller sjukdomar till följd av ohygieniska förhållanden (de flesta av Gazas 36 sjukhus fungerar inte längre).
Dessutom är det ont om mat och hungersnöd hotar. Människor är desperata och det finns rapporter om människor som maler djurfoder till mjöl i ett försök att föda sina familjer.
Medan situationen förvärras på marken fortsätter USA och EU sitt orubbliga stöd till Benjamin Netanyahu och hans mordiska kampanj. Det är därför mycket viktigt att de som är emot kriget visar sitt motstånd. Regelbundna demonstrationer fortsätter med krav på ett omedelbart eldupphör i Gaza.
För närvarande marscherar en koalition av grupper varje helg i Stockholm, Göteborg, Malmö och en mängd andra städer (internationellt växer protesterna också) för att kräva att den svenska regeringen fördömer IDF:s (den israeliska militären) handlingar i Gaza.

I lördags samlades uppemot 2 000 personer från ett brett spektrum av organisationer på Odenplan i Stockholm för att protestera mot kriget och den svenska regeringens stöd till Netanyahus regering, vilket gör dem medskyldiga till massakern.
En av demonstranterna var Josef, en ung man vars mormor befinner sig i Gaza. Han hade varit i kontakt med henne via telefon och talat om det lidande hon hade fått utstå. Hon hade fördrivits och evakuerats till fots till Deir Al Balah, där hon nu bor i ett tält. Allt detta utan hjälp från någon regering eller hjälporganisation.
Han talade om hennes uthållighet och motstånd samt om behovet av vapenvila och omedelbar distribution av nödhjälp.
Och allt detta kommer att förvärras av den kommande attacken mot Rafah. Ungefär 1,4 miljoner fördrivna människor är nu instängda i detta lilla område. Varje markintrång här kan bara leda till civila dödsfall i massiv skala, och varje antydan om att denna befolkning kan evakueras på ett säkert sätt verkar befängd. Vart då?
Fortsatta bombningar har förvandlat omgivande områden till ruiner. Det enda som kan stoppa denna massaker är en omedelbar och permanent vapenvila.

Det är viktigt att dessa demonstrationer fortsätter och växer samt att trycket hålls uppe på makthavarna, i Sverige och globalt, att fördöma de fruktansvärda attackerna mot det palestinska folket.
Vi behöver bygga en internationell massrörelse mot imperialism och krig, mot förtryck och ockupation – för socialism, fred, välfärd och rättvisa åt alla.
Vi måste fortsätta att visa solidaritet med våra bröder och systrar som utsätts för fruktansvärda övergrepp av den israeliska terrorregimen. Vi fortsätter att demonstrera och protestera! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!