Tre böcker ur deckarfloden

2007-12-19 11:14:26
DECKARE
Nästan död man, Åke Edwardson.
Norstedts (2007).
Den hand som skälver, Kjell Eriksson.
Ordfront (2007.
Dalziels död, Reginald Hill.
Minotaur (2007).
Det skrivs deckare som aldrig förr. Bokfloden svämmar över av författare och andra som har skrivit alternativt ämnar skriva en deckare (spännings- eller kriminalroman). Är det inte talande att den förre justitieministern Thomas Bodström (s) snart gör författardebut med en deckare?

En deckare bjuder på avkoppling, lite spänning och ibland, inte alltid, fascinerande personskildringar. Det gäller trots att mönstret oftast är detsamma.
Det handlar om ond bråd död och polisers envetna jakt efter sanningen. Huvudpersonen är i nio av tio fall en kriminalkommissarie i medelåldern, som dricker alldeles för mycket, lyssnar på musik, är ensamstående och utan tur i kärlek. Colin Dexters kommissarie Morse och Ian Rankins kriminalkommissarie John Rebus är de gängse förebilderna.
Från årets deckarflod kan man fiska upp många läsvärda deckare, om man gillar denna genre. Stieg Larssons Luftslottet som sprängdes (Norstedts) är väl nästan ett måste. Stieg Larsson hade planerat att Millenniumserien skulle bestå av tio böcker, tyvärr blev bara tre av dem färdigställda innan Stieg Larssons tragiska bortgång 2004.
Åke Edwardsons nionde bok om kriminalkommissarie Erik Winter och hans kollegor vid Göteborgspolisen bär titeln Nästan död man. Det ska bli tio böcker i serien. Erik Winter blir också allt tröttare och den sprängande huvudvärken – migrän, enligt hans fru, som är läkare – allt mer irriterande. Dessutom brottas han, liksom övriga kollegor, med vad som ibland brukas kallas som ”problem hemma” och han dricker mer än vanligt.

Sträckläser Edwardsson

Som så många andra väljer Edwardsson att låta handlingen pendla mellan vad som hände en sommar för trettio år sedan och vad som nu händer. Mönstret känns igen, men Edwardsson är en skicklig berättare och man sträckläser boken till den isande finalen ute på en ö i Göteborgs södra skärgård.
Nästan död man är läsvärd, men kommer enligt min mening inte upp i samma toppklass som boken innan – Vänaste land.
Ett gammalt mord på en svensk nazist som stred för Franco och Hitler och spionerade för IB (socialdemokraterna) och ett socialdemokratiskt kommunalråd som plötsligt försvinner för att tolv år senare bli igenkänd i den indiska delstaten Bangalore.
Det är några av ingredienserna i Kjell Erikssons nya bok Den hand som skälver. Det finns också en annan parallellhistoria som löper samtidigt med denna och den är nästan lika spännande och även den har sina politiska dimensioner. Kommunalrådet Sven-Arne Persson (s) i Uppsala, som har gjort en klassresa under sin politiska bana, är en cyniker som långt innan han stack till Indien har slutat tro på allt – förutom sin egen förmåga att med många ord säga ingenting alls. När han blir igenkänd i Bangalore säger han om socialdemokratin: ”jag tillhörde ett parti som förgiftades i små doser. Gradvis blev det sjuka förändringar, så för varje ny generation fick den en ny defekt”.
Hans farbror är dock av annat virke, en gammal kommunist som kämpade med Internationella brigaden mot Francos fascister under det spanska inbördeskriget 1937-39.
Allt är dock inte som det tycks vara och mordet på nazisten har ett överraskande slut, medan slutet på den andra mordhistorien är mer förutsägbart.
Alla blir gamla, så och kriminalkommissarier. Morse har gått ur tiden och andra står på tur, eller…?

I skuggan av Irakkriget

Reginald Hills är en av Storbritanniens bästa deckarförfattare. Huvudpersonerna i Hills böcker heter Peter Pascoe, som under resans gång har hunnit avancera till överkommissarie, och hans överordnade heter Andy Dalziel. Hills nya bok bär den dramatiska titeln Dalziels död.
Den utspelar sig i ett England i skuggan av Irakkrig och terrordåd. En grupp vita män, med pengar från överklassen och med förgreningar långt in i den brittiska antiterroriststyrkan, beslutar sig för att avrätta muslimer. De kallar sig för tempelriddarna och ser sig som en del i det imperialistiska korståg som Bush och Blair har dragit igång.
Dessa högerextrema terrorister har som mål att skapa kaos och rasism. En av de personer som drabbas av terrorn är Dalziel, han skadas allvarligt och hamnar i koma.
För Pascoe blir sökandet efter de ansvariga också en fråga om personlig hämnd. Hur det går? Läs boken. Dalziels död är helt enkelt en deckare av hög klass.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!