Tre mandat i umefullmäktige

2006-09-20 15:39:43
Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå hade tre mål: ett mandat i valkrets ett, ett mandat i valkrets två och att stärka partiet medlemsmässigt. Om sedan våra krafter även skulle räcka till att försvara vårt tredje mandat skulle vi se detta som en bonus!
Vi nådde målen och lyckades även försvara vårt tredje mandat.

Redan under den varma sommaren startades valrörelsen. Tre saker prioriterades i ”julikampanjen”.
1) Ett antirasistiskt arbete, mot sverigedemokraterna (sd), som i år ställde upp Västerbottens landsting. Det antirasistiska arbetet fick sedan en väldig betydelse för vårt valarbete.
2) Ett andra inslag i julikampanjen var satsningen på kommundelarna Sävar, Hörnefors och Holmsund/Obbola. Vi gjorde ett speciellt flygblad, vars innehåll delvis var inriktat på just kommundelarna, och vi höll även torgmöten i dessa delar av Umeå. Detta gav god respons. Stämningen var mindre opolitisk i kommundelarna än i centrala Umeå.
3) Den tredje delen i julikampanjen bestod av politiska förberedelser för att kunna nå ut på andra språk än svenska. Vi lade ut översättningar av en politisk text, som presenterade vårt parti och upplyste om att man får rösta i valen till kommun och landsting, även utan att vara svensk medborgare. Då detta åttaspråkiga flygblad spreds blev det mycket uppskattat.
Vår kampanj mot rasism hade en extra udd riktad mot sd. Men kampanjen innehöll även kritik mot de etablerade riksdagspartiernas politik, bl a för deras oförmåga att lösa frågan om massarbetslösheten, något som slår hårdast mot invandrare och ungdomar. Detta vidgade kampanjen från att ”bara” handla om sd till att även syna övriga partier.

Nya medlemmar

Vi genomförde aktioner, dominerade av ungdomar, då Umeå besöktes av Maud Olofsson, Lars Leijonborg och Göran Persson. Av bara farten hann vi även med en morgonaktion, riktad till bussresenärer och chaufförer, för bättre luft och gratis kollektivtrafik. Även ett flygblad riktat till Volvos arbetare delades ut.
Det ska också sägas: vi fick 16 nya medlemmar i alla åldrar under valrörelsen, inte bara i Umeå. Vi har numera även en medlem i Vilhelmina kommun. Och precis som de yngre medlemmarna innebar detta en rejäl skjuts i valarbetet. Valsedlar blev utlagda på ställen där vi aldrig skulle ha haft valsedlar annars. Detta bådar gott inför framtida val, inte minst till landstinget, där vi tyvärr inte kom in denna gång.

Valmanifestet – en grund

Till sist: grunden till denna valrörelse var de politiska förberedelserna. Det viktigaste materialet, både för de egna valarbetarna och för intresserade oavsett ålder, var vårt valmanifest.
Detta började säljas i slutet av april och gav stadga åt hela valrörelsen. med alla dessa kvällar med dörrknack och dagar med valbyråer. För i slutänden var det återigen detta tålmodiga arbete, i dörröppningar och vid stadens alla torg och köpcentra, som fällde avgörandet.
Vi sålde totalt 2 807 valmanifest. Liksom i de tidigare valen är det kusligt nära det antal röster vi fick i kommunvalet.
Mot bakgrund av förutsättningarna ser vi valet som en framgång och seger.
Jan Hägglund

De tre valda i Umeå
Anna Hedlund:
– Högre kvalitet i skolan genom mer personal och ökade resurser. Det viktigaste kravet är att det ska vara max 20 elever per klass.

Ingrid Eriksson:
– Jag kommer att kämpa för mer personal inom äldre- och handikappomsorg, vård och skola. 100 nya tjänster inom äldreomsorgen skulle ge möjlighet att vara 5 personal på dagen och 3 på kvällen, på 15 boende.

Jan Hägglund:
– Kampen för högre löner – lågavlönade först. Vårt parti vill bidra till att bygga upp ett tryck för verkliga lönelyft i den kommande avtalsrörelsen. Därför tänker jag försöka besöka många olika arbetsplatser och diskutera lönefrågor med de anställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!