Trots upptrappat krig tvingas flyktingar tillbaka till Libyen

Flyktingläger vid gränsen Tunisien/Libyen. Våldet trappas upp i Libyen, samtidigt som flyktingar tvingas tillbaka (Foto: Guerric / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

”Trots den allvarliga upptrappningen av konflikten i Libyen fortsätter EU:s stöd till den libyska kustbevakningen med uppdrag att stoppa människor som flyr till havs för att återföra dem till ett land i krig och kaos”, larmar Läkare Utan Gränser den 4 mars.

Under de senaste elva månaderna har det skett en stadig upptrappning av kriget i Libyen som i huvudsak utkämpas mellan den så kallade regeringen och dess styrkor, med stöd av flera EU-länder och turkisk militär, och krigsherren Khalifa Haftar milisstyrkor som har stöd av bland annat regimerna Ryssland, Frankrike, Egypten, Förenade Arabemiraten (UAE) och Saudiarabien.
De utländska makterna dras allt mer direkt in i kriget. Turkiet har sedan januari i år trupper i landet och Haftars milisgrupper understöds av ett stort antal legosoldater som betalas av diktaturerna i bland annat Saudiarabien och UAE.

Sedan april ifjol har 2 000 dödats i kriget och 150 000 människor har drivits på flykt. 
Kriget skördar allt fler civila offer och alla försök att få till stånd en bestående vapenvila har hittills misslyckats eftersom de rivaliserade arméerna och makterna först vill invänta utgången av de strider som pågår i och runt huvudstaden Tripoli.
Striderna och de utländska ingripandena gäller främst kontrollen över Libyens olja och energitillförseln, men handlar också om makt och inflytande i hela regionen.
Mitt i korselden finns de närmare 645 000 flyktingar och migranter som befinner sig i Libyen, varav flera tusen hålls inlåsta i förvar där de utsätts för systematiska övergrepp, tortyr och utpressning.

Trots att kriget fortsätter den libyska kustbevakningen att stoppa och tvinga flyktingar tillbaka till Libyen. 
Under årets två första månader stoppades nära 2 000 flyktingar till havs och fördes tillbaka till Libyen. 
Libyens kustbevakning finansieras och beväpnas av EU, som har spenderat minst en miljard kronor på att göra den libyska kustbevakningen till Fort Europas gränsvakt.
Att det inte finns några legala vägar in i Europa och efter att gränserna stängts har medfört att de som tvingas på flykt undan krig och förtryck tvingas välja allt längre och farligare flyktvägar. Den farligaste är från Nordafrikas kust till det italienska kustlandet.
Förra året blev Medelhavet en grav för närmare 1 300 människor som försökte nå Europa. Sedan 2014 har över 20 000 människor på flykt drunk­nat i Medelhavet. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!