Trump försöker stjäla jämnt val

Foto: Gage Skidmore

När detta skrivs den 4 november är räknas ännu rösterna i USA:s presidentval. Valutgången kommer att avgöras i en handfull delstater och nya kommentarer till valet uppdateras på RS/Offensivs hemsida socialisterna.org och socialistalternative.org (Socialist Alternative är Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i USA).

Det är ett extremt polariserat USA och i djup kris som gått till val, vilket också uttrycks i ett rekordhögt valdeltagande. Viljan att rösta bort Trump såg länge ut att räcka till en seger för Demokraternas Joe Biden Men Bidens svaga kandidatur gjorde att valutgången aldrig var given, trots att den borde ha varit det efter fyra hemska år med Trump.

Trumps kriminella respons på coronaviruset har resulterat i att USA vid presidentvalet var det land med flest smittade i världen. Dagarna innan valdagen kom ständigt nya skräcksiffror om smittans snabba spridning i USA med över 90 000 nya fall per dygn. Men budskapet från Trump, som cyniskt försökte dra vinning av den coronatrötthet som finns och oron över att nya restriktioner skulle innebära permanenta förluster av både jobb och inkomst, var att faran är över.

Under Trump har klassklyftorna stadigt ökat i USA, och särskilt snabbt har klyftorna ökat under pandemin. USA:s ekonomi krympte under det andra kvartalet med 32,9 procent. Det största raset någonsin. Motvilligt tvingades Trumpadministrationen åtminstone tillfälligt ge avkall på sin tidigare politik och sjösätta enorma stödinsatser för att förhindra en ekonomisk härdsmälta och för att om möjligt kunna gå till val på att nu ”går alla kurvor uppåt”.

Visserligen ”studsade” ekonomin, liksom andra länder tillbaka under tredje kvartalet. Men arbetslösheten har förblivit hög: 7.9 procent i september, mot 3,5 procent i februari. Krisen och den massiva kamp som präglat USA under Trump – från de massaktioner som följde när Trump efter sitt makttillträde införde inreseförbud för människor från sex muslimska länder, till de historiska Women’s Marches, arbetarkampen, inte minst lärarstrejkerna i delstater styrda av Republikanerna, klimatkampen och Black Lives Matter-rörelsen – gav i brist på alternativ Demokraterna en stor fördel i valet. Men inte ens detta kunde det demokratiska partiet och Biden utnyttja fullt ut.

Anledningen är Demokraternas kapitalistiska politik och partiets förankring i Wall Street. Biden lovade sina finansiärer att med honom som president ”blir det inte några större förändringar”. Om Trump vinner igen kan orsaken sökas i detta uttalande från Biden och hans vägran att stödja kraven på allmän sjukvård, en ny grön giv (Green New Deal) och exempelvis stöd till fracking.

Det var endast genom en massiv kampanj från Demokraternas etablissemang understödd av miljoner dollar som Biden överhuvudtaget kunde bli partiets kandidat. Denna kampanj för Biden, vars mål var att stoppa Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist från att bli Demokraternas kandidat, öppnade också en möjlighet för Trump bli återvald.

Sanders vänsterutmaning väckte entusiasm, representerade en politisk fortsättning på kampen och bars fram en unik gräsrotsrörelse, vilket Demokraternas toppar såg som ett hot och därför förenades de bakom Biden som var nästan uträknad efter en rad förluster i primärvalen. I opinionsundersökningarna är Sanders fortfarande populärare än Biden och skulle haft en större chans att besegra Trump.

En seger för Trump är ett politiskt bakslag som högern världen över kommer att försöka utnyttja för att gå till offensiv. För många, kanske mer globalt än i USA, skulle det vara ett chockartat resultat. Men dagen efter valet ledde Biden knappt. Det kan dock ta dagar och veckor innan slutresultat är klart och Trump stoppats från att stjäla valet.

Den politiska krisen som snabbt fördjupats under Trump och som valet manifesterat rymmer också en utveckling som får tvåpartisystemet att ytterligare krackelera. I den kamp som väntar efter valet kommer antikapitalismen och rörelsen för ett nytt parti, av och för arbetare och fattiga, att få ny kraft och ge framtidshopp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!