Trump hetsar mot flyktingar – Försvara rätten till asyl

av Brian Harrison & Tom Crean,Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA)

Flyktingar som flytt ohållbara och farliga situationer behandlas fruktansvärt och hålls i vedervärdiga förvar av Trumps USA (Foto: Charles Edward Miller, Flickr CC).

President Donald Trump har fortsatt att trappa upp sin terrorkampanj mot asylsökande vid gränsen. Efter att han stängde ner den amerikanska statsapparaten för att få sin ”gränsmur” finansierad hotade Trump med att stänga gränsen mot Mexiko.

Samtidigt hålls fortsatt tusentals – många barn – i förvar under fruktansvärda och desperat överfulla förhållanden, inklusive 3 500 i El Paso som denna månaden flockades under en bro, bakom taggtråd.
För Trump är huvudsyftet till denna kampanj politisk. Att piska fram en rädsla för invandrare var en nyckelkomponent i Trumps valkampanj 2016 och i hans budskap för mellanårsvalen ifjol. Han försöker tydligt trappa upp detta när hans återvalskampanj börjar. 

Trump och andra högerpolitiker hävdar att det pågår en ”invasion” av invandrare vid den södra gränsen. Men när Trump kom till makten var antalet personer som korsade den södra gränsen långt under nivåerna för ett årtionde sedan, särskilt från Mexiko. Men de senaste månaderna har de desperata förhållandena i de centralamerikanska länderna El Salvador, Honduras och Guatemala lett till att väldigt många familjer tvingas till en farofylld resa norrut.
Med nuvarande takt kommer uppemot en miljon att försöka korsa gränsen i år. De flesta av dessa söker asyl. Immigrationsmyndigheterna har redan 800 000 pågående fall. De flesta asylfall kommer inte att höras förrän 2021. Asyl är en process till att få uppehållstillstånd i ett annat land då det inte är säkert för en att stanna i ens hemland på grund av förföljelse eller andra skäl. Det skyddas under olika internationella överenskommelser, även om det i praktiken frekvent bryts mot.
Familjerna som korsar gränsen flyr från verklig fattigdom, våld, förföljelse och betydande risk för död. Dessa förhållanden är ett direkt resultat av USA-imperialismen och dess politik i Centralamerika. 

Den amerikanska handelspolitiken ser till att den centralamerikanska ekonomin tjänar USA-företagens behov, inte behoven hos arbetare och bönder i regionen. Under flera årtionden har USA:s politiska och militära interventioner också destabiliserat regionens regeringar och samhällen. 
Dessutom har den globala klimatförändringen, som drivs på av växthusgasutsläpp i USA och andra industrialiserade länder, drivit ner skörden från jordbruken, vilket skapar hunger och desperation på landsbygden.

Trump gråter ibland krokodiltårar över den humanitära katastrofen vid gränsen. Men när centralamerikanska migranter flyr från allt värre förhållanden använder sig Trump i verkligheten av en bestraffande politik vid gränsen i ett politiskt försök att stärka sitt stöd i USA. 
Med Trump har USA:s migrationsmyndighet, ICE, minskat antalet dagliga asylprocesser till en siffra mycket lägre än myndighetens kapacitet. Denna godtyckliga restriktion misslyckas med att motverka asylsökande och skapar en flaskhals av ängsliga familjer som väntar på sin skyddsansökan. 
Utöver detta håller Trumps ICE familjer i förvar, inklusive barn, vilket i sig självt är en inhuman praxis. För att göra saken värre är dessa förvar dåligt finansierade och medvetet överfyllda. Detta leder till bilder på gråtande barn bakom galler, förvarstagna migranter i improviserade härbärgen under motorvägsbroar, och en generell känsla av att migrationen vid gränsen är utom kontroll.
Trump utnyttjar sedan dessa förhållanden, trots att han är ansvarig för dem, för att rättfärdiga den repressiva taktiken och vinna stöd för att finansiera sin gränsmur. Detta är en cynisk manöver av Trump för att utnyttja utsatta asylsökande för politisk vinning.

Sanningen är att den humanitära krisen vid den södra gränsen är orsakad av det ekonomiska systemet, kapitalismen, och görs långt värre av Trumps hjärtlösa politik som terroriserar migranter för politisk vinning. Endast en arbetarklassens massrörelse som kämpar för en rättvis invandringspolitik som en del av ett bredare politiskt program kan besegra Trumps trångsynta, inhumana gränsplaner och få ett slut på krisen. 

Socialist Alternative säger:
• Dra tillbaka trupperna från gränsen omedelbart. Nej till en militariserad gränsmur.
• Bygg en rörelse till försvar av invandrare från högervåld och -hot.
• Anställ omgående fler personer för att behandla alla asyl­ansökningar.
• Amerikanska storföretag har tjänat miljardtals dollar på att exploatera Centralamerika – beskatta dem nu för att betala omflyttningen av flyktingar och asylsökande och samtidigt bygga prisvärda bostäder för alla.
• Skrota ICE. Nej till inhuman förvars- och massutvisningspolitik – rättsliga rättigheter för alla invandrare.
• För en grön ny giv för arbetare att återuppbygga landets infrastruktur baserat på förnybar energi, som skapar miljontals välbetalda fackanslutna jobb för såväl invandrare som icke-invandrare. Beskatta storföretag för att finansiera kvalitativa utbildningar, bostäder och sjukvård för alla.
• En nationell minimilön på 15 dollar (142 kronor) i timmen och fackliga rättigheter för alla arbetare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!