Trump hotar stjäla valet

Trump misstror poströstningen som ”valfusk” och har hotat med att inte acceptera valutgången om han förlorar (Foto: Gage Skidmore / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det är ett extremt polariserat USA i djup kris som går till val om mindre än två veckor.

Opinionsundersökningarna pekar mot att Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kommer att vinna valet. Men det är också långt ifrån säkert att en allt desperatare Trump kommer att respektera valutgången. Upprepade gånger har Trump satt likhetstecken mellan förtidsröster (poströster), som denna gång blir rekordmånga, och valfusk.
Det stora antalet förtidsröster pekar mot att valdeltagandet blir rekordstort, runt 65 procent – det högsta på mer än hundra år. Det kan därför ta lång tid innan samtliga röster är färdigräknade. Det i sin tur ger Trump tid för att på olika sätt och medel försöka ogiltigförklara valet för att på nytt dra vinning av att det amerikanska valsystemet är komplicerat och en karikatyr av demokrati.

Efter fyra katastrofala år med Trump är den sittande presidenten visserligen nere för räkning, men ännu inte utslagen. Vad som håller honom uppe är att Demokraternas motkandidat Joe Biden är så svag och så rotad i etablissemanget. Om Biden vinner är det främst en följd av den starka viljan att bli av med Trump.
Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris stödjer exempelvis inte kravet på allmän sjukvård – att vården blir en rättighet för alla – som har ett starkt folkligt stöd. Båda vägrar ge stöd till en ny grön giv (Green New Deal).
I debatten med vicepresident Mike Pence sa Harris dessutom att en Bidenadministration inte kommer att förbjuda fracking.
Till följd av Trumpadministrationens kriminella icke-respons på smittan är USA det land i världen med flest antal smittade, över 8,5 miljoner, och flest antal döda i covid-19, 225 000. I USA började pandemins andra våg utan att den första vågen ens har slutat.

Hotet om att Trump kan komma att försöka kapa valet måste tas på allvar och mötas av kamp från fackföreningar och progressiva sociala rörelser.

I dagarna kom alarmerande rapporter om att antalet fattiga i USA har blivit 8 miljoner fler sedan mars i år. ”Pandemin äter av USA:s medelklass”, rapporterade SVT:s utsände den 18 oktober och tillade att ”den ekonomiska krisen leder till den perfekta stormen mot presidentens återvalskampanj”.
Den massrevolt, Black Lives Matter-protesterna, som följde efter polisens mord på George Floyd i maj blev till den största proteströrelsen i USA:s historia. Det massiva stödet till Black Lives Matter-protesterna var en reaktion mot polisens dödliga våld och rasism, men också mot Trumps politik under pandemin och krisen.
Trumps svar på protesterna var repression i kombination med en hätsk kampanj för ”lag och ordning”. I skydd av hetsen mot protesterna och de specialstyrkor som Trump mobiliserade för att stoppa dem trappade högerextrema väpnade grupper upp sin aktivitet. Trumps respons på Black Lives Matter-protesterna är en varning om hur långt han är beredd att gå för att behålla makten oavsett valutgången.
Hotet om att Trump kan komma att försöka kapa valet måste tas på allvar och mötas av kamp från fackföreningar och progressiva sociala rörelser. ”En massrörelse för att hindra Trump från att stjäla valsegern kan dock inte begränsas till ett försvar av de demokratiska fri- och rättigheterna, utan behöver även inkludera krav på omedelbara sociala förbättringar och en grön ny giv”, som Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) säger i ett uttalande.

Om Trump förlorar valet skulle det självklart hälsas med glädje av tiotals miljoner arbetare och fattiga i USA samt de förtryckta massorna världen över. Men en ny Bidenadminist­ration kommer främst att tjäna storkapitalet och likt tidigare Demokratiska administrationer attackera arbetare och fattiga, vilket kan öppna för en ännu aggressivare höger med eller utan Trump. Detta är inte oundvikligt, men understryker behovet av att ett nytt politiskt parti byggs som står upp mot Wall Streets och storbolagens makt.
Detta är anledningen till att Socialist Alternative inte reducerar kampen mot Trump till att utmynna i stöd till Demokraternas Biden, utan uppmanar till en proteströst på Howie Hawkins, en socialist och de Grönas presidentkandidat, för uttrycka en protest som samtidigt pekar på behovet att bygga ett nytt självständigt politiskt alternativ för USA:s arbetare och fattiga.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!