Trump osäkrar Mellanöstern

Med Trumps beslut togs ett stort steg mot ett fullskaligt krig (Foto: The U.S. Army / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De lönnmord som Vita huset utförde i Bagdad den 3 januari var en ny farlig vändpunkt i ett redan skarpladdat läge. Den dödliga attacken är att likna vid en krigsförklaring som kommer att följas av vedergällningsaktioner vilka riskerar att utvecklas till ett fullskaligt krig i Mellanöstern.

USA:s attack är en brutal fortsättning på den krigshets som följt efter att president Donald Trump sade upp det kärnteknikavtal som Väst slöt med den diktatoriska regimen i Teheran och inledde vad Vita huset benämnt som ”maximal press” på Iran innehållande bland annat nya hårda sanktioner med det uttalade målet att pressa ner landets oljeexport till noll.
Washington hoppades att detta skulle knäcka regimen och stoppa Irans härskare från att fortsätta urananrikningen. Men det är upp till massorna i Iran att göra upp räkningen med regimen. 

Nu har den senaste händelseutvecklingen sannolikt helt punkterat kärnenergiavtalet och öppnar för att regimen i Iran snabbt försöker skaffa sig atomvapen.
Mycket pekar mot att USA tog den snabbt fördjupade ekonomiska krisen i Iran och massprotesterna i november som ett uttryck för att den ”maximala pressen” varit framgångsrik och att regimen skulle vara oförmögen att besvara en attack som den som ägde rum den 3 januari. Revolterna i Irak och Libanon kan ytterligare ha närt den hållningen. Det var emellertid en dödsbringande felkalkyl.
Lönnmorden i Bagdad stärker åtminstone på kort sikt den iranska regimen och ger den en ursäkt för att ytterligare trappa upp förtrycket, samtidigt som den kan avleda och splittra den ickesekteristiska masskampen i Libanon och särskilt Irak. Det är kampen i dessa länder som har visat vägen framåt och som i november inspirerade massorna i Iran att på nytt gå ut på gatorna i protest mot regimen. 

I juni hävdade Trump att USA bara var minuter från ett storskaligt angrepp mot Iran och i september, efter att robot- och drönarattacker slagit ut hälften av Saudiarabiens oljeproduktion, blev läget än allvarligare. USA pekade snabbt ut Iran som ansvarigt för angreppen mot Saudiarabien, men risken för ett fullskaligt storkrig fick även de värsta krigshökarna att avstå från omfattande vedergällningsaktioner. Den militära uppladdningen fortsatte dock.
Med Trumps beslut att lönnmörda bland andra Qassem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, och Abu Mahdi al-Muhandis, som var en av ledarna för den Iranstödda shiamuslimska milisen Hashed al-Shaabi i Irak (Folkets mobiliseringsstyrkor som samlar flera olika milisgrupper och som har blivit en del av landets reguljära styrkor), togs ett stort steg mot ett fullskaligt krig. 
Det är möjligt att det fasansfulla scenariot av ett storskaligt krig får regimerna i USA och Iran och dess allierade att begränsa sina veder­gällnings- och hämndaktioner, men även dessa kommer att betinga ett högt mänskligt pris och det är långt ifrån säkert att den våldsspiral som följer kan hejdas.

Endast massornas kamp, organisering och solidaritet kan göra slut på den mardröm utan ände som imperialism, kapitalism och diktatur har skapat i Mellanöstern. 
Ska freden bli möjlig krävs en ny våg av revolutionär kamp och massuppror som fäller regionens diktaturer tillsammans med ett massivt motstånd i USA och andra väststater mot krig och kapitalism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!