Trumpadministrationen fråntar transpersoners rättigheter

Trumps politik är reaktionär och skadlig (Foto: CC).

av Ebba Gundersen, Unga Socialister // Artikel i Offensiv

Även innan den första tegelstenen kastades under Stonewall-protesterna 1969 har folk inom hbtq+-­spektrumet kämpat för sina rättigheter, vilket inte alltid har varit lätt. De har mötts av motstånd och motgång, men även segrar där rättigheter har vunnits. Dessa vunna rättigheter kan dock även mötas av nya motgångar, vilket är fallet i USA. 

Den 12 juni kom nyheten att Donald Trump och hans administration har tagit bort skyddet för transpersoner inom sjukvården. Detta innebär att regeln som skulle skydda transpersoner från diskriminering inom sjukvården inte längre finns. Regeln innebar att man inte fick diskriminera någon på grund av hens könstillhörighet.
Dessa diskrimineringsskydd som nu har tagits bort behövs, och som USA:s hälso- och socialdepartement har sagt gör denna diskriminering även att bestämmelser om kön blir begränsade till man och kvinna som bara kan bestämmas av ”biologi”. 
Att ta bort denna diskrimineringslag kommer inte bara göra att mängder av människor diskrimineras endast på grund av deras könstillhörighet, utan leder också till ett mindre jämställt land.

Vad är då argumentet för denna lagändring? Mary Beth Waddell från det religiösa konservativa ”forskningsrådet” Family Research Council sa följande till Global News: 
– Under Obamas presidentskap kunde läkare bli tvingade till att utföra könskorrigerande operationer och aborter – även om de ansåg att detta bröt mot deras samvete eller att det skulle skada patienten.
Problemet med detta argument är att deras tro om vad som ”är rätt” kan förändras genom lagar, men transpersoner såväl som andra personer i hbtq+-spektrumet inte kommer att försvinna bara för att en lag försvinner eller tillkommer. Det är inte heller ett val att vara trans eller något annat i hbtq+-spektrumet, i motsats till en person som har tron om att det är ”fel” och kan göra aktiva val att lära sig mer samt bli lärd av andra, som möjligen skulle ändra hens syn. 
Det borde vara en mänsklig rättighet att ha rätt till sjukvård, men som förnekas för allt fler – nu attackeras transpersoners rättigheter även där!

Sen den första hbtq+-protesten genomfördes och de första rättigheterna vanns har det alltid funnits en risk att dessa i grunden mänskliga rättigheter dras tillbaka när kampen och trycket underifrån lättar. Men de kan vinnas tillbaka, för inget är starkare än alla röster tillsammans. Jag uppmanar dig som läser det här att göra något, även något litet – exempelvis att skriva under namninsamlingar, sprida fakta, utbilda dig själv, delta i demonstrationer, organisera dig och mycket mer. Denna rättighet ska tas tillbaka och vi ska vinna ännu fler. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!