Trycket på Haninges kvinnojour har fördubblats under pandemin

Kvinnojouren har fått jobba på högtryck under pandemin (Foto: Liv Shange Moyo).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Kvinnojouren i Haninge har fått ta emot nästan dubbelt så många samtal, sms och mejl varje vecka under pandemin jämfört med innan. Från ca 25 kontakter i veckan till mellan 45-50 kontakter i veckan idag, berättar jouren i lokaltidningen Mitt i Haninge.

Samtidigt har Haninges S-C-L-KD-styre kraftigt försämrat det stöd och skydd som våldsutsatta behöver när styret beslutade att upphandla skyddade boenden – något som bland annat Rättvisepartiet Socialisterna protesterade mot. 
I våras berättade jouren till Offensiv att socialtjänsten placerar allt färre kvinnor och barn hos kvinnojouren – där decennier av erfarenhet finns – och istället placerar hos privata vinstdrivande boenden samt även vanliga vandrarhem där de enbart får ett rum. Kvinnojouren tvingades stänga ett av sina tidigare två skyddade boenden.
Regeringens tillskjutna medel till landets kvinnojourer på 100 miljoner kronor är i kraftig underkant utifrån situationen: det motsvarar i snitt endast 340 000 kronor per kommun.
Samtidigt har SKR aviserat att socialtjänsten ska ges möjlighet att ”prioritera hårdare”.

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, har lämnat flera krav till SKR och regeringen för att kunna möta den situation som råder, bland annat:
• Lägre trösklar till kvinnojourernas boenden. Ge ett ökat inflytande till kvinnojourens verksamhetsansvariga för intag till boendet. Vi behöver riva murarna mellan kvinnojourerna och de våldsutsatta kvinnorna och barnen.
• Ett delat ansvar mellan stat och kommun för kostnaderna för de kvinnor som kommer, under den första tiden när socialtjänsten inte är involverad. Det inkluderar så mycket mer än en sängplats att bo på en kvinnojour, det berättigar ett delat ansvar för kostnaden.

Om du eller någon du känner är utsatt för våld kan du vända dig hit:
Kvinnojourer i landet: roks.se/hittaenjour
Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50.
Brottsofferjouren: 0200 21 20 19.
Terrafem (andra språk än svenska): 020 52 10 10.
tjejjouren.se – chatt.ungarelationer.se – anonym chatt för dig under 20 år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!