Turkiet bedriver krig med EU-stöd

Att Erdoğan delvis har öppnat gränsen beror på att den krisande turkiska regimen vill använda flyktingkatstrofen som ett medel för att få mer pengar från EU samt politiskt stöd för kriget mot kurderna i Syrien (Foto: Secretary of Defence / Public Domain).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Efter valförlusterna och som ett led i Erdoğans krigsförberedelser har allt fler syriska flyktingar tvångsutvisats från Turkiet. Totalt har omkring 320 000 syriska flyktingar tvångsutvisats. 

Samtidigt har Turkiet börjat öppna några av de flyktingvägar från landet som leder in till ett Europa och ett EU som bygger allt högre flyktingmurar, vilket skapar nya humanitära katastrofer: 
”Uppemot 24 000 män, kvinnor och barn som sökt skydd i Europa är fast på de grekiska öarna under horribla förhållanden. Samtidigt negligeras de medvetet av både grekiska myndigheter och andra EU-länder. EU:s avskräckande strategi för att hantera migration har misslyckats”, som Läkare Utan Gränser larmade den 5 september.
I EU:s avskräckande strategi finns att asylsökande hålls inlåsta under desperata förhållanden på de grekiska öarna. 

Att Erdoğan delvis har öppnat gränsen beror på att den krisande turkiska regimen vill använda flyktingkatastrofen som ett medel för att få mer pengar från EU samt politiskt stöd för kriget mot kurderna i Syrien. Ett krig som syftar till att fördriva kurderna från den ”säkerhetszon” som Turkiet vill upprätta i Syrien och dit uppemot 3 miljoner syriska flyktingar ska utvisas. 
Det var år 2016 som EU slöt en uppgörelse med Erdoğan om att gemensamt bygga en oöverkomlig flyktingmur. I utbyte mot att turkisk militär blev EU:s gränspoliser fick Erdoğans regim löfte om cirka 65 miljarder kronor i bistånd. Det ekonomiska stödet  är även ett politiskt stöd till en regim som sedan 2016 blivit allt mer odemokratisk.

Under den senaste veckans snabba nedräkning mot ett nytt turkiskt Syrienkrig har ministrar från bland annat Tyskland och flera EU-pampar varit på besök i Grekland och Turkiet för att rädda uppgörelsen från 2016. ”Även om det finns kontroverser om ’säkerhetszonen’ vill ett allt mer desperat EU att besöken i första hand leder till att uppgörelsen med Turkiet ska börja fungera igen”, kommenterade tyska Deutsche Welle den 3 oktober. 
”EU måste göra mer för att stödja Turkiet, annars kommer det fler flyktingar, kanske fler än 2015”, var också den tyske inrikesministern Horst Seehofers budskap under den gångna helgen.
Det går en rak linje från bygget av Fort Europa till att Erdoğan med EU-stöd bedriver krig mot kurderna i Syrien och Turkiet, mot landets arbetare, fattiga och flyktingar samt all inhemsk opposition. 

RS och Offensiv säger:
• Stoppa Erdoğans krig.
• Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Riv upp de avtal mot flyktingars rättigheter som EU har slutit med Turkiet och andra auktoritära regimer. 
• Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
• Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt storföretag, banker och rika betala.
• Alleuropeisk kamp för att skrota kapitalets EU – för ett demokratiskt och socialistiskt Europa.
• Bygg en massrörelse mot krig, terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.

LÄS MER:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!