Turkiet: Massiv proteströrelse efter mordet på Aslan

2015-02-27 10:23:55
Turkiets kvinnor är i uppror efter mordet på den 20-åriga studenten Özgecan Aslan i februari i år. Hon mördades efter ett våldtäktsförsök från en busschaufför, vilket har provocerat fram enorma protester framförallt bland kvinnor. Nu berättar många andra turkiska kvinnor om sina egna erfarenheter av sexuella trakasserier och våld.

Den 11 februari utsattes Özgecan Aslan för ett våldtäktsförsök på en buss, vilket hon lyckades avvärja genom att använda pepparspray. Då blev hon både knivhuggen och slagen med ett järnrör. Hennes kropp hittades inte förrän två dagar senare, när den flutit upp på en flodbädd. Den 16 februari greps busschauffören, som erkände att han hade mördat henne och sedan med hjälp av två andra bränt hennes kropp och dumpat den i floden.

Den 14 februari hölls Aslans begravning. Där deltog tusentals kvinnor som trotsade imamens uppmaning om att kvinnorna skulle hålla sig i bakgrunden. Istället tog sig kvinnor fram för att bära Aslans kista. De menade att ”ingen mans händer ska röra henne igen”.

Situationen för kvinnor i Turkiet har förvärrats i rasande takt under de senaste tio åren. Förra året mördades 281 kvinnor, varav hälften av sin partner. Över hundra våldtäkter anmäldes förra året, samt drygt 550 fall av kvinnomisshandel och 140 fall av sexuella trakasserier. Mörkertalet är mycket stort då det är ovanligt att den här typen av övergrepp anmäls. Mellan år 2003 och 2009 steg antalet mördade kvinnor i Turkiet med 1 400 procent, från 66 till 953!

Özgecan Aslan har blivit en symbol för de kvinnor som utsätts för våld och trakasserier. Tusentals har gett sig ut på gatorna i enorma protester i flera städer. Det finns också kampanjer på sociala medier där kvinnor delar med sig av sina egna erfarenheter och sprider information om liknande fall. 

Även män har dragit igång en kampanj på Twitter, där de lägger upp bilder på sig själva iklädda korta kjolar. Motiveringen är att stödja de kvinnor som själva skuldbeläggs för det de utsätts för, ofta just på grund av sin klädsel. I lördags demonstrerade män iklädda korta kjolar i protest mot våldet mot kvinnor i Turkiet. Onsdagen den 18 februari hölls en demonstration med hela 15 000 deltagare.

President Recep Tayyip Erdoğan har sagt att han kräver ”det hårdaste av straff” för förövarna, och att våldet mot kvinnor är ett blödande sår i Turkiet. Men presidentens uttalande har tagits emot med skepsis då Erdoğan tidigare har fått skarp kritik från bland annat kvinnorättsgrupper då han föreslagit inskränkningar av aborträtten som i praktiken skulle innebära ett förbud. Han har också sagt att kvinnor och män aldrig kan vara jämlikar, och att kvinnor borde stanna hemma med barnen istället för att arbeta.

Den här händelsen och de protester som har följt kan bli början på en större kamprörelse för kvinnors rättigheter i Turkiet. Redan nu har tiotusentals gått ut på gatorna i protester och demonstranterna har uttryckt att de inte kommer att sluta förrän våldet mot kvinnor upphör. Det finns även en namninsamling som redan har samlat in över 600 000 namn. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!