Tusentals barngravar från Kanadas kolonialskolor

En av de många protester som hållits sedan de tusentals barngravarna har upptäckts. Denna samlade över 10 000 i Toronto i början av juni (Foto: michael_swan / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Sedan slutet av juni har nyheter spritts som en löpeld om att över 1,000 omärkta barngravar upptäckts i spåren av Kanadas koloniala assimileringsskolor. Gravarna och kvarlevorna som nu återbördas river upp djupa sår mellan Kanadas urbefolkningar, katolska kyrkan och den kanadensiska staten.

Från början av 1900-talet till cirka 1970 tvingades barn från Kanadas urfolk till så kallade internatskolor. Skolorna, som snarare skulle kallas assimileringsinstitutioner, påtvingades av den kanadensiska staten. Av 130 skolor drevs cirka tre fjärdedelar av den romersk-katolska kyrkan. 
Berättelser från överlevare vittnar om hur barnen från sex års ålder tvingades klippa sitt långa hår, straffades om de pratade sitt eget språk och utsattes för regelbunden psykisk och fysisk misshandel samt våldtäkt. Allt för att urbefolkningen skulle anpassas till västerländsk kristen kultur.

Nu påträffas gravar och kvarlevorna från många av de barn som inte överlevde skolorna, barn mellan sex och femton år gamla. 
215 gravar har hittats i Kamloops, 182 nära Cranbrook, båda i provinsen British Columbia, samt 751 gravar i Marieval i provinsen Saskatchewan. Något som självfallet rör upp enorma känslor bland urbefolkningen i allmänhet och i synnerhet bland överlevare. 
Premiärminister Justin Trudeau uppmanade till flaggning på halv stång under nationaldagen, och flertalet kyrkor och samfund har gått ut med officiella ursäkter, men urfolksorganisationer väntar på en ursäkt från påven för romersk-katolska samfundet. Påven har uttryckt att nyheterna är smärtsamma, men en ursäkt från honom, som rekommenderades av Kanadas sanningskommission 2018, väntas fortfarande på.

Dagens nya konflikter mellan staten eller företag gentemot urfolk i Kanada måste få ett slut för att gamla sår ska kunna läkas. 

Att exploatering av naturresurser i Kanada som drabbar urfolksgrupper fortsätter, och därtill drabbar urfolk i USA, är ett av alla bevis på att det koloniala förtrycket mot urfolk fortsätter. Ytterligare ett bevis på det är antalet mördade urfolkskvinnor som har rapporterats om de senaste åren.
Dagens nya konflikter mellan staten eller företag gentemot urfolk i Kanada måste få ett slut för att gamla sår ska kunna läkas. Exempel har varit när den kanadensiska staten har satt in militär och polis mot demonstrationer – då har staten verkligen visat vilken sida av historien de står på. 
Men när urfolksgrupper gått samman i kamp med andra sociala grupper i de senaste årens kamp för klimat och miljö har de sannerligen visat vägen framåt genom dess protester och blockader.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!