Tusentals flyktingar överges på gummibåtar i Medelhavet

Det mänskliga lidandet blir enormt av den förda politiken (Foto: Public domain).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

De senaste månaderna har över tusen flyktingar i hemlighet tvångstransporterats av grekiska myndigheter till Greklands yttre vattengräns och övergetts i överfyllda gummibåtar – ett chockerande exempel på Fort Europas brutala flyktingpolitik.

Många av de som försöker ta sig över Medelhavet – ”Dödens hav” – gör det med livet som insats. De riskerar hellre sina liv än lever i den misär de har flytt ifrån; krig, förtryck, terror, diskriminering, fattigdom, vad det än må vara. Ingen flyr ju för att man självmant väljer det, utan är något man tvingas till på grund av en ohållbar situation.
Men bland Europas styrande finns det ingen medmänsklighet. Fort Europas murar och taggtråd har de senaste åren blivit allt högre och svårpasserbara. Det späs på av att rasistiska och högerpopulistiska partier får sätta tonen i immigrations- och flyktingfrågan, påhejat av etablissemanget. 
När till och med partier ”åt vänster” inte står upp för asylrätten påverkas såklart medvetenheten hos människor till en mer fientlig inställning, där flera har gått på de falska argumenten om att de ”dränerar välfärden på resurser” och annat.

Men det senaste avslöjandet om att de grekiska myndigheterna i hemlighet sätter flyktingar i överfyllda gummibåtar och skickar ut dem i ”Dödens hav” är ett nytt bottenmärke i flyktingpolitiken.
Det var New York Times som den 15 augusti kom med avslöjandet, där de granskade fakta från kustbevakning, oberoende hjälporganisationer och andra, och såg att detta hade ägt rum åtminstone 31 olika gånger de senaste månaderna.
Den 50-åriga syriska läraren Najma al-Khatib citeras också i tidningen om hur hon och 22 andra (däribland spädbarn) övergavs på en ”roderlös livbåt utan motor” den 26 juli och senare räddades av den turkiska kustbevakningen.
– Jag lämnade bomberna i Syrien, men när detta hände önskade jag att jag hade dött av en bomb istället, berättade hon i tidningen.
Att detta bryter mot alla internationella lagar och är en total humanitär katastrof verkar inte spela någon roll; det har knappast varit något generellt ramaskri över avslöjanden om Europas övergrepp mot flyktingar tidigare, och inte heller nu.

Skuldbeläggningen, misstron och övergreppen mot flyktingarna måste upphöra. Arbetarrörelsen i Europa och världen måste ta strid mot den inhumana flyktingpolitiken och rikta ilskan mot den kapitalistklass som står för nedskärningar, försämringar på arbetsplatserna, attacker mot levnadsstandard och löner, med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!