Tusentals i återuppvaknad klimatkamp

Ett rejält nyvaknande av klimatkampen i Stockholm där flera tusen, främst elever, slöt upp i klimatstrejken (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar

STOCKHOLM

Fredagen den 22 oktober höll Fridays For Future (FFF) den första riktigt stora klimatstrejken i Sverige sedan pandemins början. I Stockholm samlades tusentals demonstranter, till största del grundskoleelever och gymnasiestudenter, på Mynttorget i Gamla Stan för att sedan marschera till Vasaparken. 
RS och Unga Socialister deltog i demonstrationen, med protestlistor mot höjningen av SL-kortet och en banderoll med budskapet ”planeten brinner – strejka för klimatet”. 

Bland talarna fanns Greta Thunberg, som bland annat pratade om styrande politikers genomskinliga ickelösningar och om hur förändring sker genom masskamp på gatorna.
– Människor över hela världen står tillsammans i solidaritet för en gemensam sak. Vi står i solidaritet bortom gränser. Vi står i solidaritet med människor som lever på frontlinjen till klimatkrisen.
ISA, den international som RS är den svenska sektionen av, förbereder sig för fullt för att ingripa i protesterna i Glasgow under COP26 och för fram det socialistiska svaret på kapitalismens klimatkris.


LULEÅ: 40-tal slöt upp trots snöyra

Tomma löften är inget värt.

Ett 40-tal tappra klimatkämpar slöt upp i det ruggiga vädret för att visa sin vilja till att bekämpa klimatkrisen. Rättvisepartiet Socialisterna fanns på plats med det socialistiska budskapet.
RS Luleå


LUND: ”Vi har bara en planet!”

Hundratals slöt upp i Lund, med starka talkörer och en härlig kampvilja.

Den 22 oktober hölls internationella strejker för klimatet. I Lund samlades ungefär 200 personer på Stortorget för att lyssna på tal och appeller för klimatkampen. Sedan fortsatte manifestationen med ett demonstrationståg genom Lunds centrala delar. 
De mest förekommande slagorden var ”Internationell solidaritet – vi har bara en planet!” och ”Rädda klimatet nu!”.
Detta blev en bra uppladdning inför de protester som förväntas globalt i samband med COP26.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!