Tusentals i BB-protest

Foto: Natalia Medina

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

”Sluta förhala, börja betala!” Det skanderades av ett tusental personer, som tillsammans med hundratals barnvagnar samlades utanför Stockholms regionfullmäktige idag till stöd för personalen i förlossningsvården. Ett 20-tal organisationer stod bakom demonstrationen, exempelvis Barnmorskeförbundet, Vårdförbundet och Sveriges kvinnolobby. Rättvisepartiet Socialisterna deltog och stödjer kampen fullt ut.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) mottog över 92 000 namnunderskrifter med krav på bättre arbetsvillkor för barnmorskorna och fler förlossningsplatser.

Eva Nordlund, Barnmorskeförbundets ordförande, säger till Offensiv:
– Jag är nöjd med demonstrationen. Vi barnmorskor har ju varit med ett tag, och gjort uppror förut. Det är dags att sätta förlossningsvården och kvinnovården på kartan.

– Det har satsats flera miljarder på förlossningsvården ända sedan 2015 och ändå är det fortfarande svårt att finnas till hands. Personalen hinner inte ta hand om alla som behöver vård. Det är tydligt att det behövs rejäla strukturella förändringar. Nu!

Barnmorskornas strid har pressat det M-ledda regionstyret att skjuta till 200 extra miljoner kronor till förlossningsvården i budgeten, något Irene Svenonius hävdar ska räcka för att möjliggöra barnmorskornas krav på en barnmorska per födande.

Det är dock inte trovärdigt att pengarna räcker, såvida det inte är genom nedskärningar på andra håll. Budgeten för akutsjukhusen ökar med bara 1,5 procent, vilket är långt under lön- och prisökningarna och betyder därmed ytterligare nedskärningar.

Det behövs ett riksomfattande vårduppror för att lösa vårdkrisen i grunden.

Offensiv fick också en pratstund med två demonstranter, som berättar om varför de deltog:

– Det är en skandalös situation. Vi kräver förbättringar och det är nu eller aldrig. Det är så stor skillnad jämfört med när jag födde tre barn på 1980-talet. Då fick man en barnmorska som var med hela vägen och gratis profylaxkurser. Idag måste man betala för kurserna eller söka efter Youtubefilmer, säger Marion Sundqvist.

– Alla borde ha rätt till bra stöd under förlossningen 2021, säger Azra Osmancevic och fortsätter:

– Det krävs stora förändringar på kort tid. Politikerna måste lyssna på kraven, särskilt på kravet att det ska vara en barnmorska per födande.

– Det behövs mer tydlighet i vården, exempelvis att alla omfattas av patientskadelagen, vilket sjukhusledningarna inte gärna skyltar med. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!