Tusentals i protest mot rasistiska angiverilagen

Budskapet från protesten var tydlig: ”Vi anger inte!”. Som sjuksköterskan Johan Sand säger: ”Alla de olika fackförbunden borde samarbeta och förbereda för en gemensam strejk om något lagförslag läggs fram” (Foto: Sebastian Olsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Söndagen den 10 september samlades tusentals i Fatburs­parken i Stockholm för att protestera mot den nya planerade angiverilagen, eller anmälningsplikten som det står i Tidöavtalet.

Initiativet till demonstrationen, som hade parollen ”Stoppa angiverilagen!”, togs av fältbiologerna Leo Calandrella Rudberg och Evelina Szamosi. Över femtio olika organisationer och föreningar ställde sig bakom demonstrationen, inklusive Amnesty International, RFSL, FARR, Civil Rights Defenders, Ingen Människa Är Illegal och Skiftet.
Men ännu tyngre vägde stödet från flera fackförbund, såsom Sveriges Lärare, Kommunal, Vision, TCO, SACO, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, ST och DIK.
Arrangören Evelina Szamosi, som är tredje generationens Förintelseöverlevare, varnade för den rasistiska utvecklingen med hets och angiveri, och talade om vikten av att dra lärdomar från historien. Hon läste även upp ett starkt tal från Muhammed Ali, ordförande i Ensamkommandes Riksförbund, om lidandet som Migrationsverket och den brutala asylpolitiken skapar.
Bland de fackliga talarna hördes bland annat Sveriges Lärares talesperson Johanna Jaara Åstrand, Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, Veronica Magnusson, ordförande i Vision, samt Göran Arrius, ordförande i SACO. Budskapet var tydligt: ”VI ANGER INTE!”

Offensiv pratade med Lina Westerlund, lärare och medlem i Socialistiskt Alternativ som deltog på protesten:
– Oavsett vad man jobbar med borde man protestera mot den här lagen, och vara en motvikt mot samhällsklimatet. Det gäller särskilt de arbetsgrupper som berörs av lagen, och det är bra att fackförbunden har satt ner foten.
– Bland lärare är vi många som är emot lagförslaget, men vissa argumenterar med att ”det är inte mitt jobb att vara gränsvakt”. Men det är missriktat, för det handlar inte om arbetsbelastning eller om vem som ska göra vad. Minst lika viktigt är att diskutera medmänskligheten och det yrkesetiska perspektivet.

Offensiv fick också en pratstund med Johan Sand, sjuksköterska och medlem i Socialistiskt Alternativ som protesterade:
– En angiverilag utgör rasistisk diskriminering. Rätten för barn att gå i skolan och för sjuka att få vård är mänskliga rättigheter som en angiverilag inskränker. Angiveriskyldigheten är i direkt motsatsförhållande till såväl lärares som socialarbetares och vårdpersonals etiska yrkeskodex, ett frontalangrepp på stora delar av de offentliganställda yrkesgrupperna och en nedvärdering av deras arbete. Nu är detta än så länge bara en utredning, men ju tidigare och starkare motståndet är, desto större chans att det aldrig blir någon lag.
– Jag vet flera kollegor som liksom jag själv är helt emot utredningen. Alla de olika fackförbunden borde samarbeta och förbereda för en gemensam strejk om något lagförslag läggs fram. Det borde deklareras öppet och tydligt, och kräva att utredningen läggs ned.

Socialistiskt Alternativ och Offensiv säger:
• Riv Tidöavtalet.
• Vi anger inte! Vägra anmälningsplikten och jakten på papperslösa. Återinför asylrätten och rätten till familjeåterförening.
• Stoppa utvisningarna! Bygg antirasismen på arbetsplatser, skolor och i bostadsområden.
• Gemensam kamp för jobb, välfärd och bostad till alla – låt storbolag, banker och superrika betala.

Växjö: ”Vi vägrar ange!”

Med kort varsel samlades hundratals i Växjö (Foto: Anna Nordström).

På eftermiddagen den 8 september samlades ett hundratal personer vid Speakers Corner i Växjö för att manifestera mot regeringens förslag om en angiverilag. Organisatörer var bland andra Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Socialdemokraterna och lokalavdelningarna av Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Sveriges Lärare och DIK.
Med relativt kort varsel hade man dragit ihop till manifestationen och det var glädjande att så många slöt upp trots den korta tidsramen. Inledde gjorde Ellinor Silvervinge, Sveriges Lärare Växjö, som pratade om lärares viktiga uppdrag om att se till att alla elever har det bra i skolan och får tillgång till den utbildning de har rätt till, inte att de ska agera poliser.
Därefter talade ordförande för Kommunal Växjö som stämde in i detta och lyfte hur Kommunals medlemmar har fokus på att ge rättvis och god vård till alla som behöver.

Efter inledningstalen gick deltagarna i ett tåg ner till vattentorget där V, MP, C och S höll tal. Röster höjdes för att Region Kronoberg likt fler än hälften av Sveriges andra regioner ska göra ett uttalande om att man inte kommer att gå med på en angiverilag.
Om regeringen går vidare med utredningen och förslaget kommer troligen fler och större manifestationer hållas i Växjö med tanke på fredagens uppslutning.
Anna Nordström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!