Tusentals mot det rasistiska övervåldet

av Sebastian Olsson

Ordningsmakten återspeglar den strukturella rasismen i sina övergrepp mot rasifierade.

Afrika i Sverige (AFRIS) och podcasten Raseriet arrangerade den jättestora demonstrationen den 23 februari i Kungsträdgården mot polisens och ordningsvakters övervåld. Demonstrationer genomfördes även i Malmö och Göteborg.

Bakgrunden till demonstrationen är de videoklipp som spridits i sociala media där ordningsvakter misshandlar fyra tolvåriga pojkar i Kista galleria och en höggravid kvinna på tunnelbanan. En av pojkarna, som anklagas för att ha varit högljudda i biblioteket, fick hjärnskakning. 

Båda dessa fall är exempel på rasism och maktmissbruk från vakternas sida. Kvinnan med förvärkar hade för övrigt giltig biljett. Kalla Fakta den 28 januari handlade om rasprofilering, avsnittet finns på TV4 Play.

Fanna och Amie från Raserietpodden läste upp ett uttalande med en kravlista till poliser och ordningsvakter:

Sluta vara extra misstänksamma mot människor som inte ser ut som er själva.

Sluta missbruka er makt i kollektivtrafik, offentliga rum och krogköer på våra gator och torg.

Sluta använda våld som första handlingsalternativ och för att hejda en inte redan våldsam situation.

Sluta putta barn.

Sluta tro att ni står över lagen, för det gör ni inte.

Sluta utreda er själva.

Sluta vara tysta när era kollegor säger rasistiska saker.

Sluta förminska och ifrågasätta våra vittnesmål om era övergrepp.

Sluta vara rädda för att prata om era förutfattade meningar, era rasistiska tankar om människor – ni är anställda av en statlig myndighet för att skydda dessa människor.

Sluta säga ”inte alla poliser och ordningsvakter” när vi pratar om att väldigt många svarta och bruna svenskar faller offer för era övergrepp.

Sluta trakassera och rasprofilera oss.

Demonstrationen inleddes med musik av slagverksorkestern Rrriotsamba. De övriga talarna var Bilan Osman, journalist; Ali Junior, poet; Emma Ström och Ilyas Hassan från Förorten Mot Våld; Axel, poet; Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi; Lava Sabir, poet samt Farhiya, poet.

En orsak till att det var extra mycket poesi på demonstrationen är att vakter och polis hade brukat våld mot deltagare och åhörare på Förenade Förorters tävling Ortens Bästa Poet inför finalen i Rinkeby i december förra året.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!