Tusentals Saab-anställda lade ned arbetet

2006-07-28 16:01:24
Nu har de nya alleuropeiska protesterna mot General Motors (GM) nått Sverige. I måndags stoppades produktionen vid SAAB i Trollhättan i tre timmar för ett protestmöte. Liknande protester genomfördes i Göteborg och Södertälje.

Natten innan stannade fabriken i Antwerpen i Belgien då arbetarna gick ut i strejk. Förra veckan strejkade arbetarna vid fabrikerna i England, Spanien och Portugal.
Bakgrunden till protesterna är att:
• GM lägger ned en fabrik i Azambuja, Portugal, och tar bort tusen jobb från produktionen i Wauxhall/Opel Astra vid den engelska fabriken i Ellesmore Port.

Ny ”skönhetstävling”

• GM startar en ny ”skönhetstävling” där fyra orter – Trollhättan, engelska Ellesmore Port, tyska Bochum och polska Gliwice – ska tävla om vem som ska producera nya Opel Astra på deltaplattformen genom att pressa villkoren mest för de anställda. GM kräver bland annat ingen övertidsersättning, flexibel semester och obetald matrast – något facken vägrar diskutera innan GM tecknat ett ramavtal som säkrar alla fabriker.
• Enligt GM-fackens gemensamme talesman Klaus Franz planerar GM att lägga ned tre fabriker och 30 000 jobb (inklusive underleverantörer) i Västeuropa till 2014, samtidigt som produktionen flyttas till nyinköpta fabriker i Polen och Ryssland.

GM-skål med Putin

Något som retar arbetarna är att GM-chefen Rick Wagoner sågs skåla med president Putin efter att de avtalat om en ny GM-fabrik i St Petersburg, dagen efter beslutet att lägga ned den portugisiska fabriken.
GM-facken i Europa har genomfört protesterna utifrån sina lagliga och avtalsmässiga förhållanden. Facken i Portugal, Spanien, England, Tyskland och Sverige ska i nästa vecka samlas för att diskutera en eventuell upptrappning av aktionerna.

Kristofer Lundberg

Paul Åkerlund, ordförande i IF Metalls klubb på Trollhättefabriken, är nöjd med aktionen:

– Det stod helt still i tre timmar. Det handlar om 4 700 anställda och många var med på de informationsmöten vi höll. Alla facken på fabriken deltog. Syftet var dels att samla alla till en ordentlig information om läget och om stämningen mellan facket och GM i Europa. Det var en markering att stoppa produktionen.
– Medlemmarna tycker att det var bra att vi genomförde det och uppskattar att förbundet stod bakom. Man har förståelse för att vi måste hålla ihop och visa enigheten.
– Det här har seglat upp de senaste sex månaderna. Nu vill GM överhuvudtaget inte tala med oss och vi vill med den här aktionen få dem till förhandlingsbordet.
– GM vill återigen fortsätta med en skönhetstävling och vi vill helst undvika det helt. Vi kan inte förstå varför de vill stänga fabriken i Portugal. Vi vill också ha ett ramavtal inför produktionen på den nya deltaplattformen och diskutera GM:s planer framöver, på 8-9 års sikt.

Bosse Karlsson, IF Metalls ordförande på Södertäljefabriken:

– Vi har inte tidigare varit med om något liknande, men här i Södertälje gick det bra. Alla facken deltog och vi stoppade produktionen klockan 13. Vi berättade om GM:s nedläggningsplaner i Europa. GM vill inte förhandla om något ramavtal, de lägger ned fabriker och vägrar att ta ett socialt ansvar.

Daniel Hedvall, ordförande i IF Metalls klubb vid Göteborgsfabriken:

– Varje dag har det varit aktioner vid någon av GM:s fabriker i Europa. Det är viktigt att vi visar vår enighet, att GM inte kan behandla oss hur som helst. Det är respektlöst mot arbetarna att inte ens vilja förhandla.
– Vi hade mangrannt deltagande. Det finns en kampvilja och att man inte accepterar vad som helst. Kampen i Portugal [mot fabriksnedläggning] är vår kamp. Det kan vara vår tur sedan. Vi hade ett totalt produktionsstopp på 90 minuter. Vi är runt 250 anställda, varav 210 är metallare. Bland metallarna har vi 100-procentig uppslutning.
– Aktionerna fortsätter tills GM kommer till förhandlingsbordet och i början av nästa vecka ska Europafacken diskutera hur vi ska gå vidare. Jag vill tro att GM kommer till förhandlingsbordet efter de här aktionerna.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!