Två böcker om flykten

Två bra böcker om flykten från Afghanistan (Foto: Ann-Christine Holmström).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

Författaren Faiaz Dowlatzais böcker Resan bortom de månlösa nätterna och Resan under den brännande solen är romaner om hans liv, om han och hans familjs flykt från Afghanistan genom Europa. 

Man får läsa om att våga drömma och att våga ge sig iväg från sin familj och sina vänner för att få en chans till ett bättre liv. Att familjen betyder allt och man skulle ge sitt eget liv för att skydda dem. 
Man får läsa om flykten på en gummibåt, rädslan över att bli tagen av polisen eller att skydda sig och sin familj i olika läger som de hamnar i längs vägen. Att gå långa sträckor med begränsad tillgång till vatten och mat. 

Författaren berättar och beskriver allt väldigt bra. Hur är det att sitta i ett turkiskt fängelse, hur det är att gå och fundera på om resten av familjen har klarat sig och när eller om han kommer ut.
Faiza har lyckats bra med att beskriva hur det kan vara att vara på flykt. Hur olika det ser ut i olika länder vad gäller vilket synsätt man har på flyktingar. Han skriver ner sina tankar på engelska och det var ett bra sätt för honom att bryta tankarna och drömmarna från verkligheten. 
Han är också engagerad i att hjälpa andra med läxor och genom det samarbetet har han varit med i utgivningen av boken Beyond The Blue Shine. Det är en berättelse som skildrar hedersvåld och tvångsgifte i Afghanistan.

När vi får ett samhälle som mer och mer delar in människor i ”vi och dem” är det bra att dessa historier kommer ut. Det finns bara ett ”vi”, och det är att alla vi är människor. Dessa två böcker är väldigt bra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!