Två fritidsgårdar räddade i Haninge

Protester har gett en delseger för Haninges fritidsgårdar! (Foto: Mattias Bernhardsson)

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Rättvisepartiet Socialisterna överklagade fritidsgårdsnedläggningarna. Nu backar politikerna på två av de fyra nedläggningshotade fritidsgårdarna.

Julia Engström från Rättvisepartiet Socialisterna, som överklagade samtliga nedläggningar till förvaltningsrätten, säger:
– Fritidsgårdarna i Tungelsta och Vendelsömalm blir kvar. Protesterna från ungdomar, ledare och föräldrar har haft effekt.

Den 23 oktober förra året beslutade Idrotts- och fritidsnämnden i Haninge att lägga ned fyra av kommunens åtta fritidsgårdar. Ett makabert beslut som ledde till massiva protester från ungdomar, föräldrar och organisationer som Rädda Barnen.
Rättvisepartiet Socialisterna överklagade beslutet till förvaltningsrätten och demonstrerade tillsammans med elever utanför kommunhuset.
Lyckebygården och Dalarö fritidsgård lades ned i år. Men nu står det klart att fritidsgårdarna i Tungelsta och Vendelsömalm blir kvar.
– Min gård på Lyckeby blev tyvärr inte räddad. Men det gör mitt hjärta varmt att gårdarna i Vendelsömsömalm och Tungelsta inte kommer att tas bort. Det är en viktig plats för de unga. Vi fortsätter kämpa, säger Konrad Krawiec, 16 år, som var med och drog ihop till protester vid kommunhuset i december förra året.

Kommunstyret (S, C, L och KD) har skrutit om att Haninge diplomerats som en av bara fyra svenska kommuner som en ”barnrättskommun” av Unicef. Men samtidigt lägger de ned Lyckeby och Dalarö fritidsgårdar. Det är ett sånt hyckleri.
– Att två av kommunens åtta gårdar hann stängas så snabbt och helt utan dialog är en skandal. Dels med tanke på vår överklagan som de borde väntat in. Men också då Haninge både för ett år sen och idag går med stora ekonomiska överskott. Prognosen är ett överskott på 170,1 miljoner kronor [3,3 procent] för 2020, vilket faktiskt är 85,8 miljoner kronor högre än budget, säger Mattias Bernhardsson (RS).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!