Två segrar för kampen i Luleå!

Jonas Brännberg (t.v) från Socialistiskt Alternativ överlämnar protestlistor (Foto: Socialistiskt Alternativ).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Inom bara några dagar har kamprörelser i Luleå inkasserat två segrar. Först öppnade Råneå badhus, som för någon månad sedan skulle stängas för gott. Sen meddelande Barn- och utbildningsnämnden att beslutet om indragen skolskjuts till särskola skjuts upp. I båda fallen har Socialistiskt Alternativ (SAV, tidigare Rättvisepartiet Socialisterna) spelat en aktiv roll.

Grunden för segrarna är protesterna underifrån. I Råneå samlades flera hundra i kyrkan i Råneå den 12 mars för att kräva stopp för nedmonteringen av service i allmänhet och badhuset i synnerhet. Socialistiskt Alternativ samlade namn, tog debatten om badhuset i kommunfullmäktige och deltog i det stora protestmötet.
Precis som väntat var det fullt möjligt att bli av med legionellabakterier som kommunen hade som ursäkt för att säga att badhuset var ”helt slut”.
– Nu måste trycket hållas uppe för att det ska bli en långsiktig badlösning i Råneå – antingen att badhuset renoveras grundligt eller att ett nytt badhus planeras, säger Liv Shange Moyo, gruppledare för Socialistiskt Alternativ i kommunfullmäktige i Luleå.

Den andra segern skrev Offensiv om redan förra veckan. Nu är det också klart att Barn- och utbildningsnämnden efter ett direktbeslut på mötet förra veckan meddelat att det inte blir något uppehåll i skolskjutsen till och från fritids för barn i särskola från den 9 juni, som tidigare hade aviserats.
Innan mötet möttes nämndens ordförande Emma Engelmark av representanter från Socialistiskt Alternativ som lämnade över drygt 200 namnunderskrifter med krav på ett stopp för nedskärningen.
Även här måste protesterna fortsätta. Barn- och utbildningsnämnden har tillsatt en utredning för att se hur skjutsen ska se ut i framtiden.

– Berörda föräldrar och organisationer som FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) måste få full insyn i utredningen och deras perspektiv måste vara grunden för hur verksamheten ska organiseras framöver, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Socialistiskt Alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!