Tysk fastighetsjätte – förortens nya kung

Vonovia tar över Hembla från de ”långsiktiga ägarna” Blackstone för 12,2 miljarder kronor. Ut med bostadsprofitörerna! (Foto: Natalia Medina)

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Blackstones försäljning av sin kontrollpost i Hembla (tidigare D. Carnegie) för 12,2 miljarder kronor till den tyska fastighetsjätten Vonovia efter bara tre års innehav är Sveriges hittills i särklass största affär i bostadshus. Därmed har Wall Street-kungen Stephen Schwarzmann på nytt visat vad han menar med bolagets motto: ”Buy it, Fix it, Sell it”.

En del av de hyresgäster i Stockholms och Mälardalens förorter, som har nåtts av informationen och baxnar över Blackstones otroliga vinst på 6 miljarder kronor på deras bekostnad, kanske drar en suck av lättnad över att bli av med Wall Streets jättegam. Men de lär i så fall bli grundligt besvikna när det visar sig att den tyska fastighetsjätten Vonovia som köper upp Hembla tänker fortsätta att plundra hyresgästerna enligt exakt samma metod som Blackstone. 

Minusräntor med rekordlåg kronkurs i kombination med akut bostadsbrist och maktlöshet för hyresgäster i samband med renoveringar gör marknaden för svenska miljonprogramshus glödhet för all världens finansgamar. Än hetare görs den av regeringens sanslösa beslut att 2021 införa marknadshyror i nyproduktionen och lägeshyror i det befintliga beståndet. 
Därmed inbjuds också Hemblas nya ägare till att fortsätta med saftiga hyreshöjningar. 
Metoden att renovera en lägenhet i taget när någon har flyttat ut (på Rullande ROT, som det kallas) med 50-procentiga hyreshöjningar är dessutom exakt densamma som redan används i Victoria Park, det bolag som Vonovia tog kontrollen över redan 2018 och i somras helt köpte upp. Detsamma gäller planerna på att förtäta sina redan tätt bebyggda förortsområden ytterligare genom att bygga nytt till skyhöga hyror på den mark de kommit över.

Genom att i detta enorma Monopolspel lägga ihop Victoria Parks 16 638 lägenheter med Hemblas 21 411 lägenheter blir Vonovia SE, som redan är Europas största ägare av bostäder med 418 000 lägenheter (varav de flesta i Tyskland), också hela Sveriges näst största ägare av bostadshus efter Svenska Bostäder och största privata bostadsägare. 
Om Konkurrensverket som väntat säger ja till affären hamnar Vonovia med 38 049 lägenheter i Sverige bara snäppet efter det kommunägda Svenska Bostäder, men siktar redan enligt sin vd Rolf Buch ”som princip” på att bli ännu större.  
Vonovia är inte bara det största tyska fastighetsbolaget, utan är också sedan 2013 det enda börsnoterade, på Frankfurt-börsen (DAX). Sedan bolaget under drygt tio år aggressivt köpte upp 65 000 gamla järnvägarbostäder, en rad delstatliga fastigheter och eftersatta arbetarbostäder bytte det, efter ytterligare stora uppköp 2015, namn till Vonovia. 
Ivrigt påhejade av Vonovias största aktieägare, USA-jätten BlackRock (inte att förväxla med Black­stone, som BlackRock avskiljdes från 1992), brittiska Landsdowne Partners och Massachusetts Financial Services och Norske Bank, har de nu vänt blickarna utåt mot Österrike och framför allt Sverige.

Uppköpet av Hembla följer på Vonovias misslyckade försök att köpa upp Berlins största fastighetsbolag, Deutsche Wohnen. Kanske kan det delvis också vara en reaktion mot att Berlins hyresgäster med en massiv proteströrelse mot kraftiga hyreshöjningar och uppköp av finansföretag har lyckats pressa delstaten Berlins koalitionsregering (SPD, Linke och Die Grüne) till att i fem år frysa månadshyrorna vid 7,97 euro per kvadratmeter för alla lägenheter byggda före 2014 (dagens snitthyra i Berlin är 10 euro per kvadratmeter). 
Om det inte underkänns av domstolar stoppas hyreshöjningarna vid årsskiftet, retroaktivt från 1 juli 2019. Vonovia säger i ett uttalande att beslutet skulle kosta bolaget 10 procent av deras förväntade hyresintäkter nästa år och att bolaget därför riktar investeringar som öronmärkts för Berlin till andra regioner. 

Även om rörelsens krav på att återta 200 000 privatiserade lägenheter (varav 111 500 av Deutsche Wohnens och 44 000 av Vonovias) inte infrias upprörs fastighetsjättarna ändå av ett mindre återköpsprogram längs Karl-Marx-Allee.
Sveriges hyresgäster har minst lika stora skäl att protestera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!