Tyska MAN vill köpa Scania

2006-09-20 15:31:51
Det tyska buss- och lastbilsbolaget MAN tar inte det nej till budet på 88,5 miljarder kronor man fått från Scanias styrelse och Scanias båda storägare, Volkswagen och Wallenbergssfärens Investor, för ett nej. Under två presskonferenser i Stockholm på måndagen klargjorde MAN-chefen Håkan Samuelsson att man inte gett upp.

Därmed är budet, som det heter, ”fientligt”. Men under kapitalismen är inget heligt, allt kan köpas för pengar.
Klart är också MAN redan lyckats köpa upp Renaults minoritetspost på 5 procent i Scania. Om  MAN lyckas köpa upp 10 procent av andra ”småägare” är bolaget också tillräckligt röststarkt för att kunna blockera ett uppköp av Scania från någon annan konkurrent.

Nytt försök?

Frågan är sedan om MAN ska göra ett nytt försök med höjt bud, föreslå någon annan variant som en fusion – eller tvingas ge upp.
– Vi har tagit ställning till det här specifika budet och kommit fram till att det inte är tillräckligt attraktivt. Sedan får vi positionera Scania och hur det ska se ut får framtiden utvisa, säger Fredrik Lindgren från Investor till Dagens Industri.
– Scania har alltid varit öppet för att diskutera strukturåtgärder, men vi ser ingen anledning till brådska”, säger Kjell Wallin, som inte bara är klubbordförande för IF Metall vid Scania utan också sitter i bolagsstyrelsen – och låter mest som ett eko från huvudägarna, i en kommentar till facktidningen Dagens arbete.

Aningslös Reinfeldt

Sveriges nye statsminister Fredrik Reinfeldt har i en aningslös kommentar till MAN:s bud sagt att det kan vara bra med större företag för att kunna hävda sig på den globala marknaden.
Men Scania har i dag inga problem att hävda sin position, och att tyska MAN på toppen av högkonjunkturen försöker köpa upp Scania har mindre att göra med ”industriell logik” än med hur de stinna kassorna i dagens kapitalistiska spekulationsekonomi brinner i storföretagens fickor.
Enligt tidningen Affärsvärlden har MAN själv länge utpekats som en uppköpskandidat för ”riskkapitalister” av samma typ som Volvospekulanten Christer Gardell och dennes allians av oerhört kapitalstarka riskkapitalbolag. Faktum är att även Scania har figurerat i spekulationerna om vilka som skulle kunna tänkas vilja köpa upp MAN.
Hotet om uppköp har drivit MAN-chefen Håkan Samuelsson till att själv förekomma riskkapitalisterna. Det betyder att han, precis som till exempel Gardell vill göra i Volvo, lyckats höja MAN:s egen aktiekurs genom att stycka av och ”renodla” det tidigare konglomeratet till ett bolag som fokuserar på lastbilar och bussar. När denna process i MAN nu nått vägs ände behövs ny tändvätska för att elda på aktiekursen som ett uppköp av Scania – ett bolag som själv beslutat att kraftigt höja aktieutdelningen nästa år för att höja aktiekursen och tömma den heta kassan.

Förstatliga storföretagen

I denna nya tid av svindlande affärer, där även de största och mest lönsamma bolagen utsätts för spekulationsräder, är det hög tid att de fackliga organisationerna samlar sig till en självständig analys och återuppväcker socialismens idéer om samhällsägda storföretag och banker.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!