Tyskland: Kampanj stoppade Connex

2006-07-28 15:42:23
Om högerstyret i staden Pforzheims fått som man ville skulle Connex Regionbahn från den 1 juli ha tagit över det kommunala bussföretaget. Men privatiseringen mötte motstånd och stoppades, åtminstone tilfälligt.

Privatiseringsförslaget i Pforzheim, en stad i västra Tyskland med cirka 120 000 invånare , utmanades av en bred kampanj som organiserats av aktionsnätverket, ”Busse i Buergerhand! Gegen privatisierung der Verkehrsbetriebe in Pforzheim” (BiB, ungefär låt bussarna vara i medborgarnas händer – mot privatisering av kollektivtrafiken i Pforzheim).
I BiB ingår DGB (motsvarande LO) och enskilda fack som IG Metall, ver.di (det stora offentligfacket) och GEW (lärarfacket) samt det nya partiet Valalternativ för arbete och rättvisa (WASG), de arbetslösas förening och Attac. BiB samlade bland annat in 10 947 namn mot utförsäljningen och kampanjen tvingade kommunledningen att utlysa en folkomröstning om bussbolaget ska säljas ut eller inte.

Folkomröstning

Men om kampanjens hittillsvarande framgångar kommer att bli varaktiga är en annan fråga. För att utfallet i en folkomröstning ska vara bindande måste 25 procent av alla valberättigade – ungefär 21 000 personer – delta och majoriteten rösta nej till privatisering. Kommunledningen har bestämt att omröstningen ska hållas den 23 juli. Tidpunkten ger lite utrymme för mobilisering, vilket Heinrich Köhler, talesperson för BiB, påpekat i tidningen Junge Welt.
De flesta av de 250 anställda är mot privatiseringen.
”Vi befarar att en försäljning till slut leder till personalnedskärningar, prishöjningar och färre busslinjer”, säger Melanie Rechkämmer från DGB till Junge Welt.
Efter en endagsstrejk ifjol kunde ver.di (bussförarnas fack) få till stånd ett avtal med det kommunala bussbolaget som stoppar alla uppsägningar fram till 2013 och som garanterar lärlingar anställning efter ett år. Detta avtal gäller även om Connex lyckas ta över Pforzheims bussbolag.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!