Tyskland: Nytt parti och studentprotester

2008-07-30 15:12:42
Offensiv har intervjuat Pablo Alderete från SAV, Sozialistische Alternative, RS systerparti i Tyskland.

Vad är det nya partiet Die Linke för något?
– Die Linke  bildades för drygt ett år sedan efter att WASG (Valalternativet för arbete och social rättvisa) gick samman med PDS som bildats ur resterna av det gamla statsbärande partiet i DDR (Östtyskland).
– WASG uppstod efter kampen mot Agenda 2010, en lag som infördes 2003 av den dåvarande regeringskoalitionen mellan socialdemokra- terna och de gröna. Agenda 2010 slog särskilt hårt mot långtidsarbetslösa och möttes av massprotester, som organiserades underifrån. Ett år senare pressades facket att utlysa en protestdag som samlade en halv miljon deltagare. Kampen ledde till att ett nytt parti föddes – WASG. SAV deltog direkt från starten i detta projekt och var WASG:s socialistiska flygel, säger Pablo.

Kan du berätta om studentprotesterna i Berlin?
– I maj protesterade tiotusentals elever och studenter mot försämring­ar i utbildningen. Det genomfördes en endagsstrejk. Det finns tre huvudorsaker. Den första är att man är tvungen att betala både för böcker och för att få studera, avgiften för varje termin ligger på 500 euro. Den andra är att pressen på eleverna har ökat. Skolorna är som fabriker, eleverna har en massa prov och man kan inte studera vad man vill. Den tredje orsaken är att skolsystemet är uppdelat så att fattiga ofta inte kommer in på högre utbildningar. Vid 10 års ål­der får man välja vilken sorts skola man ska gå på och har man dåliga betyg så kan man inte komma in på en skola som tillåter en att studera på universitet. Våra medlemmar kontaktade de strejkande och hjälpte till att organisera strejken. Lucy Redler från vårt parti var huvudtalare på strejken i Berlin med 8 000 deltagare.

Vad jobbar SAV med just nu?
– Vi arbetar inom Die Linke för att partiet ska vara ett kämpande parti och inte bli en del av etablissemanget.
– Vi arbetar även tillsammans med ungdomsorganisationer för en ny landsomfattande skolstrejk i oktober. Nästa år är det kommunalval och vi förbereder oss för att försvara våra tre mandat i Rostock, Köln och Aachen, avslutar Pablo.

Mikael Bernardini

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!