Tyskland: Organisera, ta kamp mot det dödliga nazistvåldet

Synagogan i Halle, där nazisten ville mörda dussintals (Foto: Allexkoch, CC BY-SA 4.0).

av Sebastian Rave, Sozialistische Alternative (CWI Tyskland) // Artikel i Offensiv

Beväpnad till tänderna gick en nazist till attack mot synagogan i tyska Halle på Yom Kippur, en viktig judisk högtid. Hans mål var att döda dussintals judar. När detta misslyckades sköt förövaren en förbipasserande och en kund vid en näraliggande kebabrestaurang. Vår solidaritet är med offren och deras familjer. Kampen mot nazism och rasism är mer angelägen än någonsin.

Mördaren må ha utfört attacken själv, men han var inte enbart en individ. 
I ett ”manifest” för likasinnade  publicerade han brottet i flera nazistiska forum. Han direktsände sina attacker på internet med en hjälmkamera. Morden i Halle var menat att bli till ett blodbad. Det var bara en slump att ”bara” två miste sina liv och inte dussintals.

Nazistisk terror dödar. Det är nödvändigt att organisera och kämpa för att försvara arbetare, ungdomar och alla minoriteter som får utstå dessa brutala attacker.
Vi måste organisera för att stoppa hela extremhögern och deras farliga politik. 
Inga demonstrationer, affischer eller offentliga evenemang kan stå utan svar – de måste blockeras och stoppas. De måste drivas tillbaka till de råtthål de kröp ut ifrån.
Men för att bekämpa alla former av rasism, islamofobi och den statliga rasismens utvisningar krävs inte bara fler aktioner, utan också ett politiskt alternativ.

I vår kamp mot fascism kan vi inte vara tysta om kapitalismen. Vänstern och arbetarrörelsen kan inte bekämpa nazister genom att acceptera eller försvara den kapitalistiska rådande ordningen som baserar sig på ojämlikhet.
Missnöjet bland stora grupper av befolkningen är rättfärdigt – och det kommer att öka med nästa ekonomiska kris. 
Bara om vi lyckas i kampen för ett humant liv för alla, oavsett etnicitet, religion och könstillhörighet, kan vi besegra de högerextrema terroristerna och deras ideologiska uppbackare.
En nödvändig del av kampen mot rasism och nazism är att bygga en kraftfull rörelse med sin grund i fackföreningar och arbetarklassen som kan förena alla arbetare och unga från alla nationaliteter i en enad kamp.
En kamp för fasta jobb och en lön att leva på, bostad och välfärd samt för en socialistisk omvandling av samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!