Tyskland: Styrkebevis från hyresrättsaktivisterna

Fler än 20 000 deltog i stora bostadsprotester i Berlin den 11 september – det visar på styrkan i rörelsen inför folkomröstningen den 26 september.

av Katja Raetz // Artikel i Offensiv

Lördagen den 11 september demonstrerade 20,000 människor i Berlin för prisvärda hyresrätter – mot bostadsspekulanterna och bortträngning.

Från hela landet hade deltagarna rest för att följa uppmaningen till protest som hade organiserats av ett stort nätverk av lokala och regionala hyresrätts­initiativ, kampanjer, sociala föreningar och fackföreningar. Även partier och politiska organisationer som RS tyska systerparti Sozialistische Alternative – SAV har gett sitt självklara stöd i mobiliseringen. 
Banderoller och skyltar krävde bland annat stopp av profitering på bostäder, för en stad med billiga bostäder och ”Hyresgäst, känn din makt!”. Även den svenska kampanjen Nej till marknadshyror hade skickat en hälsning från Sverige till Berlin.

Även om mobiliseringen skedde nationellt låg ett stort fokus på kampanjen ”Deutsche Wohnen & Co enteignen” som var en av organisatorerna. 
Kampanjen har fått igenom att en folkomröstning om expropriering/socialisering av de stora hyreskoncernerna som Deutsche Wohnen, Akelius med flera ska hållas den 26 september i Berlin, samtidigt med det tyska parlamentsvalet. 

Den massiva demonstrationen är därmed också ett styrkebevis för denna kampanj. En framgång i folkomröstningen skulle inte bara öka pressen på Berlins delstatsregering, utan också vara ett stöd för de många hyresgästsinitiativ som finns i andra delar av Tyskland. 
Talare på demonstrationen krävde bland annat socialisering av samtliga stora hyresrättskoncerner i Tyskland och ett nationellt hyrestak. 

Utöver val till förbundsdagen (Bundestag, riksdagen)  kommer det att samma dag också hållas val till Berlins delstatsparlament samt kommunalval i de tolv distrikten. Till skillnad från Sverige hålls regional- och kommunalval vart femte år så att de inte nödvändigtvis sammanfaller med nationella val.
Hyresfrågan spelar en framträdande roll i valkampanjen. De senaste opinionsmätningarna visar att högerextrema AfD har tappat stöd med över tre procent sedan det senaste valet 2016, vilket visar att fokus på sociala frågor också är en del i att bekämpa rasism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!