Tyskland: Vilken väg framåt för WASG?

2006-07-28 13:49:43
Den 20 maj samlades vänstern i WASG (Valalternativet för arbete och rättvisa) för att diskutera hur man ska gå vidare med bygget av ett kämpande och demokratiskt vänsterparti. Sozialistische Alternative – SAV (RS systerparti) är med i ledningen för WASG:s vänsterflygel.

Sedan slutet av april har striden inom det nya tyska partiet (WASG) intensifierats. Anledningen är att WASG:s ledning vill påskynda samgåendet med Linkspartei/PDS, vars politik och metoder liknar det svenska vänsterpartiets, samtidigt som WASG:s lokalorganisationer i delstaterna Berlin och Mecklenburg/Vorpommern bestämt sig för att ställa upp på egen hand i höstens delstatsval. I Berlin och Mecklenburg-Vorpommern sitter Linkspartei.PDS med i delstatsregeringar som beslutat om nedskärningar och privatiseringar samt lönedumning.

Ord och handling

Ett exempel är att Linkspartei/PDS officiellt stödjer en minimilönkampanj för 8 euro (75 kronor) i timmen, samtidigt som Berlins delstatsregering för sin posthantering anlitat ett bolag som endast betalar sina antällda 5,86 euro (55 kronor) i timmen.
I grunden handlar debatten inom WASG om vilken politik och med vilka metoder en ny demokratisk och kämpande vänster kan byggas.
I början av maj avsatte WASG-ledningen distriksstyrelsen för WASG i Berlin för att själv ta kontrollen över styret. WASG:s riksledning försökte till och med förbjuda WASG i Berlin att genomföra den konferens man planerat hålla den 16 maj. Men det lyckades man inte med och WASG:s distriktskonferens i Berlin 16 maj fattade åter beslutet att man skulle ställa upp i valet, med bara en röst emot.
WASG:s toppkandidat i Berlin, SAV-medlemmen Lucy Redler, sa i en kommentar efter konferensen 16 maj: ”Vi är garantin för att ett nytt vänsterparti inte bildas på grundval av den politik som Linkspartei/PDS i Berlin bedriver”.

Ställer upp på egen hand

I Mecklenburg-Vorpommern hade WASG:s medlemmar redan dagarna innan distriktstyrelsen avsattes med stor majoritet beslutat att ställa upp på egen hand samt bestämt vilka som ska vara partiets kandidater. Rene Henze, SAV-medlem från Rostock, står på tredje plats på WASG:s valsedel i Mecklenburg-Vorpommern.
Efter att ha misslyckats med att vända opinionen i Berlin och Mecklenburg-Vorpommern, beslutade WASG:s ledning att dra tillbaka den registrerade kandidaturen i dessa delstater. Det betyder att den med hjälp av staten (motsvarande valmyndigheten) vill hindra WASG:s lokalorganisationer från att ställa upp i delstatsvalet. Att ett partis ledning på det här sättet försöker stoppa lokalorganisationer från att ställa upp har aldrig tidigare hänt i Tyskland. Frågan är om detta är möjligt enligt gällande lag. Det ska nu prövas av valmyndigheten som den 1 juni ska ge besked om WASG i Berlin kan kandidera eller ej.
WASG-ledningen försvarar sig med att distriktsstyrelserna brutit mot stadgarna. I WASG:s stadgar står det dock att partiet inte ska stödja regeringar som genomför nedskärningar och privatiseringar, vilket Linkspartei.PDS både gjort och sagt att man tänker göra.
Den 25 maj kommer WASG:s egen kontrollkommission (en grupp som bl a har att granska om ledningen agerat i enlighet med stadgar och fattade beslut) att ge besked om om det var rätt att avsätta distrikstyrelserna. Flera av WASG:s delstatsdistrikt har också uttalat sitt stöd för de avsatta distriktsstyrelserna.
Vid den oppositionskonferens som hölls i helgen bestämde vänstern inom WASG att bilda ett nätverk. På konferensen betonade Sascha Stanicic (SAV:s ordförande) att det inte bara handlar om interndemokrati. För att i motsats till Berlinregeringen försvara arbetarnas rättigheter måste WASG-oppositionen kämpa för ett socialistiskt alternativ.

Katja Raetz

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!