Uddevalla: Privatiseringarna skjuts upp efter protester

2008-03-19 15:18:07
Privatiseringsfundamentalismens verkningar, som i Uddevalla vållat massiva protester från föräldrar och personal, har tillfälligt fått stå tillbaka i och med att två av de företag som var tänkta att ta över en handfull av kommunens förskolor dragit sig ur.

Föga förvånande är anledningen rent ekonomisk.
De sparkrav som det nyliberala högerstyret har ställt på barnomsorgen går inte ihop med företagens strävan efter vinstmaximering, då dessa krav även påverkar de ersättningar som kommunen betalar ut till skolorna för varje barn. De vill helt enkelt att ersättning från kommunen ska betala vinsten.
Hans Jonasson, vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, tillika ledamot för det högerpopulistiska Uddevallapartiet, säger till tidningen Bohuslänningen den 12 mars att han är förvånad och att ”man ska se över om det finns något inbyggt systemfel” som ska gå att rätta till så att de duger till profithungriga företag som vill tjäna pengar på barnomsorg och skola.
Patrik Berg
Kim Holmstedt

Rättvisepartiet Socialisterna
kräver:
  • Stoppa alla planer på privatiseringar – skola och omsorg i kommunal regi.
  • Mer resurser till skolan – för mer personal och mindre klasser och barngrupper.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!