Ukrainakrisen – allvarlig eskalering

Utvecklingen innebär att vanliga människor i Ukraina blir bestulna på sina rättigheter och framtid samt att de mer än någonsin tvingas leva mellan hammaren och städet (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Putinregimens beslut att erkänna utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina utgör en ny eskalering i en redan mycket laddad imperialistisk maktstrid. Moskva har också beslutat att skicka ”fredsbevarande” styrkor till Luhansk och Donetsk, som bara delvis kontrolleras av de separatister som Ryssland stödjer.

USA, EU och Storbritannien (Väst) har svarat med nya sanktioner och den tyska regeringen har aviserat att gasledningen Nordstream 2 tills vidare stoppas.
Den nya vändningen, som har föregåtts av militär uppladdning och en rad resultatlösa toppmöten (läs mer här), är dödsstöten för det Minsk-avtal som slöts 2014-2015 som skulle ge fred i östra Ukraina, men som samtliga undertecknare aldrig har känt sig bundna av. Sedan 2014 har det rått ett konstant krigstillstånd och drygt 14,000 människor har dött i de strider som rasat. Under samma tid har Luhansk och Donetsk blivit allt mer avskilda från resten av Ukraina och har knutits allt närmare Ryssland, som betalar löner och pensioner samt beviljat en fjärdedel av utbrytarrepublikernas befolkning ett ryskt medborgarskap.

Putinregimens erkännande utgör den våldsamma kulmen på den ryska imperialismens strävan att säkra total kontroll över utbrytarrepublikerna och sätta ytterligare press på Ukrainas västvänliga regering samt om möjligt bromsa Natos expansion österut. Kanske anser den ryska imperialismen att man nu har uppnått sina mål.
– Putin har fått det han vill ha – ytterligare en del av Ukraina – och sedan stannar det där. Jag tror inte att Ryssland kommer att gå in med större styrkor för att ta ännu mer av Ukraina. Putin har visat sin hemmapublik att han har vunnit mot Nato och Väst och då behöver han inte riskera tusentals ryska soldaters liv genom att gå vidare, menade SVT:s Bert Sundström i en analys.
Men krisen är inte över och eskaleringen kommer att följas av upptrappade strider i östra Ukraina. Risken är överhängande för en utveckling liknande den som föregick Georgienkriget 2008.
Det kan inte heller uteslutas att ytterligare ryska trupper skickas för att erövra ännu större landområden och säkra sjövägarna till Krim, som Ryssland annekterade 2014.
Till skillnad från 2014 kan dock Putinregimen inte räkna med att fortsatta krigsinsatser har stöd på hemmaplan.

Socialister är kompromisslösa motståndare till imperialism och militarism.

Även om Moskva inte går vidare med militära insatser, utan börjar dra ner på den väldiga styrka man har samlat vid Ukrainas gränser, förblir läget ytterst spänt med fortsatt militarisering av Ukraina när Väst drar en röd linje genom landet gentemot Ryssland och samtidigt fortsätter att förstärka sin militära närvaro i östra Europa och Östersjöområdet. Utvecklingen innebär att vanliga människor i Ukraina blir bestulna på sina rättigheter och framtid samt att de mer än någonsin tvingas leva mellan hammaren och städet.
Som Offensiv skrev i förra numrets ledare är det bara arbetarnas och de fattigas självständiga organisering och kamp kan som kan bygga en rörelse som är stark nog att bekämpa och besegra makteliternas krigshot samt splittrande nationalism. Varje steg som kan främja denna kamp och organisering i Ryssland och Ukraina måste ges allt stöd.
Som socialister är vi kompromisslösa motståndare till imperialism och militarism. Inget stöd kan ges till Putins regim eller Västimperialismens regeringar, som förenas i en cynisk maktpolitik som arbetarna får betala och vars vapenarsenaler utgör ett stadigt växande hot mot fred, demokrati och folkens rätt till nationellt självbestämmande.

Den strid om makt och prestige på världsarenan som Rysslands härskare och de i Väst utkämpar om Ukraina och och helt över huvudet på dess invånare har gett en förvarning om de våldsamma konflikter som följer i spåren på kapitalismens kris och de tilltagande interimperialistiska motsättningarna.
Kamp för fred och nedrustning är en kamp mot det kapitalistiska system som regerar med förtryck och våld och som idag skakas av ”en uppsjö av extraordinära kriser”, enligt den nyligen avslutade säkerhetskonferensen i München. Alla dessa samverkande kriser har sin yttersta orsak i den globala kapitalismens återvändsgränd och förstörelse av planeten.
• Alla utländska trupper måste dras bort från Ukraina och dess gränser samt från östra Europa.
• Bygg ett motstånd mot krigshets och militarismen.
• Varken Putin eller USA och Natoregeringarna.
• För en demokratisk socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!