Ukrainakrisen: Vändning vid avgrunden?

Läget är ytterst svårbedömt. Om den militära uppladdningen fortsätter kan utvecklingen ta en vändning bortom kontroll och nedräkningen mot krig bli ostoppbar (Foto: UK Government / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

De senaste månadernas spända läge kring Ukraina har skärpts betydligt under helgen efter att Bidenadministrationen varnat för att Ryssland nu har samlat tillräcklig militär styrka för att ”vilken dag som helst” starta krig mot Ukraina. USA med flera länder, däribland Sverige, har även uppmanat sina medborgare att lämna Ukraina.

Bortom den militära uppladdningen och krigsretoriken hålls dock de diplomatiska fönstren öppna, men ännu har inga genombrott gjorts i de samtal som ägt rum. Och oavsett hur den nuvarande krisen utvecklas kommer den imperialistiska maktstriden att fortsätta ge upphov till nya säkerhetskriser i Europa.
Bara arbetare och fattigas självständiga organisering och kamp kan skapa förutsättningar för fred. Det är genom kamp underifrån från arbetare och unga som en global fredsrörelse kan byggas som är stark nog att bekämpa och besegra makt­eliternas krigshot, militarism och splittrande nationalism.

Den tilltagande rivaliteten mellan länderna och regimerna har sin orsak i den globala kapitalismens kris som har resulterat i den råa maktpolitikens återkomst, militarism och allt oförsonligare motsättningar mellan de imperialistiska makterna samt ett nytt kallt krig mellan USA och Kina, som ytterst gäller världsherravälde.
Det allt hetare nya kalla kriget kastar även sin skugga över den nuvarande säkerhetskrisen i Europa. I samband med vinter-OS i Peking tillkännagav Rysslands härskare Putin och Kinas nye kejsare Xi Jinping att de båda länderna har ingått ett omfattande samarbete som utgör ”inledningen till en ny era i de internationella förbindelserna där USA:s roll inte kommer att vara exklusiv”.
Samtidigt har USA-imperialismen utnyttjat Ukrainakrisen för att samla allierade, stärka Nato och göra klart att ”endast USA är militärt stark nog att garantera Europas säkerhet”, som tyska Deutsche Welle skrev.

Putinregimen kan knappast ha förväntat sig att Väst skulle vara berett till att diskutera en återgång till tiden innan 1997 och Nato:s expansion i östra Europa. Den nuvarande ryska militära uppladdningen utgör sannolikt ett nytt försök att få till stånd en överenskommelse med Väst om att frysa konflikten – och vänta med att erbjuda landet Natomedlemskap samt få till stånd nya avspänningsförhandlingar med USA.
Det är möjligt att de förödande och oöverskådliga följder som ett krig medför resulterar i en tillfällig frysning av den imperialistiska maktstriden om Ukrainas framtid och att avspänningsförhandlingar Ryssland-USA återupptas.
Å andra sidan skulle ett ryskt tillbakadragande av trupper och demobilisering ses som ett misslyckande för Putin om inget ryskt framsteg uppnåtts, vilket understryks av ryska dumans (parlamentets) uppmaning till Putin att erkänna de två utbrytarrepublikerna i Ukraina, Donetsk och Luhansk.

Krigshot och krig är medel för att försvara vinster.

Bidenadministrationen ska enligt hemliga amerikanska dokument som den spanska tidningen El País nyligen publicerade ha uttryckt en vilja att förhandla om bland annat ”ömsesidiga transparensåtgärder och ömsesidiga åtaganden från både USA och Ryssland att avstå från att placera offensiva markavfyrande missilsystem och permanenta styrkor med ett stridsuppdrag på Ukrainas territorium”.
Att döma av vad den ryske utrikesminister Lavrov sa i måndags – att Ryssland, trots att man inte har fått de säkerhetsgarantier som har man begärt från Väst, var berett att sätta sig vid förhandlingsbordet igen för att diskutera “andra frågor” – avvisar Moskva inte denna förhandlingsinvit.
Men läget är ytterst svårbedömt. Om den militära uppladdningen fortsätter kan utvecklingen ta en vändning bortom kontroll och nedräkningen mot krig bli ostoppbar.

Varje eventuell uppgörelse mellan rivaliserande imperialistiska stater tenderar dock endast att utgöra en paus i konflikterna i väntan på att styrkerelationerna ändras till den egna maktens fördel. För de härskande klasserna är krigshot och krig medel att för att försvara vinster, erövra nya marknader och utvidga påstådda intressesfärer samt upprätthålla sin maktposition på hemmaplan.
Kampen för fred är en kamp mot kapitalism och imperialism.
• Bygg ett motstånd mot krigshotet och militarismen.
• Varken Putin eller USA och Nato-regeringarna.
• Alla utländska trupper måste dras bort från Ukraina och dess gränser samt från östra Europa.
• För en demokratisk socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!