Ulf och Erdoğan vs mänskliga rättigheter

Inga problem för dessa två att ta i hand på ökad repression, inskränkta rättigheter och upptrappad militarism (Foto: NATO).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

För att Sverige ska få bli medlem i den militära krigsalliansen Nato har de svenska makthavarna förbundit sig till flera dystra åtaganden och löften gentemot den auktoritära turkiska staten.

Sverige ska verka för att ”motverka terrorism”, som för övrigt är Turkiets definition av terrorism, det vill säga framför allt alla kurdiska organisationer. En ”bilateral säkerhetspakt” länderna emellan ska upprättas, som med årliga ministermöten, arbetsgrupper och löften om att inte stödja olika kurdiska organisationer (som YPG och PYD, som för övrigt har bekämpat verklig terrorism i sitt motstånd mot Islamiska Staten) ska bekämpa ”terrorism”.
Det kommer innebära en upptrappning av utvisningar av kurder till Turkiet och i förlängningen en ökad klappjakt mot alla oppositionella i Sverige. Nato ska också upprätta en ”särskild samordnare för arbetet mot terrorism”.
Även Gülenrörelsen benämns som terrorism, och den turkiska statens namn av den används i avtalet: FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü, ungefär Fethullahist terroristorganisation).

Turkiet har flera brott mot demokratiska fri- och rättigheter samt mänskliga rättigheter på sin blodiga meritlista, något som Sverige tidigare har kritiserat (samtidigt som man har blundat för samma övergrepp i andra länder man har haft vapenhandel med, som Saudiarabien). Vapenexporten till Turkiet har ju återupptagits sedan tidigare som en del i anpassningen och ”processen” i att gå med krigsalliansen Nato.
Den turkiska staten har bland annan fängslat tusentals HDP-politiker (turkiskt vänsterparti) samt förbjudit dem från att ställa upp i val då de anklagas ”gå PKK:s ärenden”; gripit och fängslat journalister; använder tortyr som metod; förbjuder oberoende media; med mera. Alla oppositionella till Erdoğans terrorregim riskerar att ”försvinna”.
– Den turkiska regimen skickar iväg kurder, hbtq-aktivister och många andra till fängelse utan några som helst orsaker. Turkiet är ett fängelse för oliktänkande och inga demokratiska krafter får komma till tals, säger den svensk-kurdiske samhällsdebattören Kurdo Baksi till SVT Nyheter den 11 juli.
I den senaste WJP Law Index från 2022, som mäter rättssäkerheten i olika länder, hamnar Turkiet på plats 116 av 140. Länder som Angola, Liberia, Ryssland, Sierra Leone, Belarus och Kina är alla över. När det gäller underkategorin ”grundläggande rättigheter” hamnar de på plats 134 av 140.
Även om det är att mäta grader i helvetet är det ändå ett mått på vilken slags auktoritär, repressiv stat som det svenska etablissemanget bullar upp sig för.

Alla oppositionella till Erdoğans terrorregim riskerar att ”försvinna”.

Ulf Kristersson deklarerade i början av året, när Sverige tog över EU-ordförandeskapet, att landet skulle verka för att ”mänskliga rättigheter och rättsstatens principer får tydligt genomslag”.
De kan stödja olika rättigheter så länge det spelar kapitalet i händerna av olika anledningar, eller inte ”skakar om” för mycket. Naturligtvis har etablissemanget och staten aldrig haft något större intresse av mänskliga rättigheter eller demokratiska fri- och rättigheter – särskilt inte de blåbruna partierna – men nu är alla anspråk om detta när det gäller Turkiet bortblåsta. Dessutom vill de blåbruna partierna öppna asylcenter utanför EU, som för övrigt är människovidrigt.
Utöver att ”motverka terrorism” ska Sverige också backa upp Turkiet i att återstarta en process om EU-medlemskap. Det är osannolikt att Turkiet kommer att bli medlem i EU, men att Erdoğan har Sverige ”på sin sida” är ännu en eftergift och en underkastelse från svenska statens sida.

Statens kryperi för en auktoritär terrorregim för att ingå i den dödliga krigsalliansen Nato sker också på bekostnad av skola, vård, omsorg och övrig välfärd när den redan groteska upprustningen av militär och ”försvar” kommer att trappas upp än mer de kommande åren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!