Umeå 1 maj: Enad Vänster samlade flest igen

2008-05-07 13:23:58
Vid det här laget har det blivit något av en tradition att Enad vänsters tåg är det största och livligaste på 1 maj i Umeå.

Först ut att marschera var vänsterpartiet. Uppgifterna varierar, men inte ens de mer generösa räkningarna talar om mer än 250 personer. Sedan kom socialdemokraterna, som mönstrade färre än 300 personer, om man inte räknar in den stora blåsorkestern som vek av och gick hem så snart tåget nådde Rådhustorget. Till sist kom Enad vänster-tåget med i vart fall klart över 500 deltagare, flest banderoller, mest talkörer och den lägsta medelåldern.
En tydlig förbättring var bredden i de ämnen som de arrangerande organisationena tog upp i sina tal.
Särskilt upskattat blev det korta tal som hölls av en sjuksköterska till stöd för den pågående strejken.
Rättvisepartiet Socialisternas talare Ingrid Eriksson tog i sitt tal upp några av de brännande frågorna i Umeå – nedskärningarna inom skola och förskola, den hälsofarliga luften i centrala Umeå och kommunens mångmiljonrullning till kulturhuvudsstadssatsningen, samtidigt som löftena om ett ungdomens hus blir allt mer ihåliga.
Hon gav även stöd till den fredliga ockupation av Tullkammaren som en grupp ungdomar genomförde i april och föreslog:
– Låt oss samlas den 14 maj och börja planera för en ny aktion för ungdomens rättigheter.
Efter demonstrationen genomfördes en välbesökt efterträff med mat från bland annat Somalia och Etiopien samt sång och musik av trubaduren Håkan Wikell.

Krister Ahrén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!