Umeå: Fackeltåg mot rasism och högerpolitik

2006-11-15 14:37:15

foto: Lisa Eklöf
Demonstration mot rasism och högerpolitik

Torsdagen den 9 november – på årsdagen av Kristallnatten – ringlade ett demonstrationståg med facklor och plakat genom ett snöigt Umeå.

Demonstrationen riktade sig mot rasism och högerpolitik och på plakaten kunde man läsa paroller som ”återinför asylrätten”, ”stoppa försämringarna i a-kassan” och ”bekämpa rasisternas våld”.
Demonstrationen var arrangerad av ett tiotal organisationer, bl a Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet, Ung Vänster, Socialistiska partiet, Iranska föreningen och Islamiska föreningen i Västerbotten och samlade 250-300 personer.
På Rådhustorget hölls tal av bla Ingrid Eriksson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna som sa att ”ni rasister är inte välkomna till Umeå – vi kommer att bekämpa rasismen var den än dyker upp”.
Erik Pettersson från Socialistiska partiet berättade att hans fackklubb på Volvo umeverken hade röstat för ett uttalande om politisk strejk mot högerregeringens försämringar av a-kassan.
Demonstrationen avslutades med att man antog ett uttalande mot rasism och mot försämringar i a-kassa och arbetsrätt.
Efter demonstrationen var Patrik Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna, mycket nöjd:
– Demonstrationen var mycket större än vanligt på Kristallnatten. Det berodde dels på att vi lyckades samla tio olika organisationer som medarrangörer men framför allt på att vi också tog upp protesterna mot försämringarna i a-kassan. Vi hoppas att demonstrationen blir den första i en våg av protester mot regeringens a-kasseförslag.

Anna Hedlund


Röster från fackeltåget 9 november

Offensiv i Umeå intervjuade några av demonstranterna:

Magnus, 23 år och arbetslös, Umeå:
– Jag är här för att visa vad jag tycker. Den här demonstrationen är till för att uppmärksamma att rasism och nedskärningar kan stoppas.

Elsa Andersson, 51 år, sjukpensionär, Umeå:
– Jag tycker det är viktigt att engagera sig när det är högervindar.
– Det var mycket folk. Det är bra att olika organisationer kan gå ihop och samarbeta. Det borde man fortsätta med.

David Sjöström, 24 år, läkarstuderande från Västervik:
– Jag kom hit för att det behövs mer kamp i Sverige.

Intervjuer: Emil Sjöström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!