Umeå: Fredlig ockupation för ”aktivitetshus”

2008-05-07 13:13:02
En fredlig ockupation ägde rum i Umeå under eftermiddagen/kvällen på måndagen den 5 maj.

Detta var den andra ockupationen under kort tid av en tom byggnad ägd av fastighetsbolaget Balticgruppen.
Vid den första ockupationen gällde kraven ett Ungdomens Hus. En representant för ockupanterna fällde då följande uttalande, som Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå instämmer i: ”stadskärnan ska vara ägd av kommunen, inte av privata företag”.
Ockupanterna ville peka på behovet av ett ”aktivitetshus”. De personer vi talade med underströk behovet av ett hus med en ”bredare” inriktning. Bredare dels då det gäller ålder, dels då det gäller verksamhetens innehåll. Hamnmagasinet, som av politikerna i Fritidsnämnden kallas för Ungdomens Hus, har en verksamhet som inriktar sig på åldersgrupper upp till 25 år.
Ett annat viktigt krav var självstyre.
En del av bakgrunden till dessa båda ockupationer är att det nu finns en rad tomma och fina byggnader i Umeå. Många av dessa ägs av fastighetsbolaget Balticgruppen.

”Inte privata företag”

Balticgruppen har köpt upp en rad fastigheter för att få vara med och omvandla det expanderande Umeå. Bolaget vill satsa på kommersiell verksamhet som hotell, restauranger och konferenslokaler. Det är där de stora pengarna finns. Rättvisepartiet Socialisterna delar ockupanternas uppfattning om att ”stadskärnan ska vara ägd av kommunen, inte av privata företag”.
Vi har själva länge kämpat för att umeborna ska få vara med och utforma stadskärnan. Vi genomförde egna folkomröstningar 2005/2006 när det gällde placeringen av det då aktuella äventyrsbadet (som vi, och nästan alla andra umebor, inte ville ha på kajen). I dag stödjer vi ockupanternas strävan efter utrymme för kulturell verksamhet som inte är styrd av kommersiella intressen. Vi vill samtidigt se en nysatsning på ungdomsgårdar även för de lägre åldersgrupperna – helst en ungdomsgård på varje större stadsdel.
Alla som vill ta strid för ungdomars rättigheter samlas onsdagen den 14 maj, på Hamnmagasinet kl 18.00 – i lokalen Akvariet. Slut upp – ockupanter och andra – i alla åldrar.
Jan Hägglund
Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!