Umeå: Kaos i trafiken efter bussprivatisering

2008-09-24 18:28:00
Inställda bussturer, uttjänta bussar med blankslitna däck, bristande säkerhet för bussförarna, allt mer stressade förare, m m. Detta är vad en privatiserad kollektivtrafik i Umeå har lett fram till. Offensiv har träffat en bussförare som anonymt ville berätta om hur situationen inom kollektivtrafiken har försämrats.

– Det har verkligen blivit katastrofalt, speciellt sedan Swebus tog över. Det är oerhört frustrerande och stressan­de att nästan allt brister. När man ska hämta ut bussen för att köra så finns det ibland inte någon buss, bussen man får kanske har tungjobbade bromsar som innebär mer osäker körning, passagerarnas stoppsig- nal är ur funktion, blinkersen är trasig, dörrarna krånglar. Polisen har till och med stoppat ett antal bussar och belagt dem med körförbud på plats!

– Det här drabbar ju passagerarna. På grund av alla problem så ställs turer in. I förra veckan var det fyra, fem turer per dag som ställdes in.
– Även säkerheten för bussförar­na brister. Till exempel är larmknappen man ska använda vid rån ur funktion, och kommunikationsradi­on fungerar inte vid vissa ändhåll­platser. Vi ska då använda våra egna mobiltelefoner, men det känns faktiskt otryggt.
Det har också blivit en oerhört stressig arbetsmiljö. Förutom allt strul är det långa arbetspass, det längsta 13 timmar, där 3 timmar är obetald tid som man sitter av på arbetsplatsen. Det har också att göra med väldigt snäva körtider där man antingen tvingas kö­ra som en tok, eller komma försent.

Tidtabellen är omöjlig att hålla, och tar inte hänsyn till trafikintensiteten, krångligt biljettsystem m m. Stressen kommer att öka ännu mer i höst och under vintern, då de uttjän­ta bussarna naturligtvis kommer att krångla ytterligare.
Detta kaosliknande tillstånd led­de i augusti till att ett antal bussföra­re skrev ett öppet brev till Swebus. Där hävdar man att situationen har gått så långt att många ”busschaufförer slutat ta betalt av resenärerna när bussen är kraftigt försenad. Dels för att slip­pa bli utskälld när bussen är sen, dels för att hinna ikapp tidtabellen”.
Socialdemokraterna privatisera­de kollektivtrafiken i Umeå för tre år se­dan och i juni 2006 tog Connex (Ve­olia) över. Efter en juridisk tvist mel- lan kommunen och Veolia över bussarnas turtäthet avslutades avtalet. Swebus tog över driften i juni i år. Enligt egen utsago ”tvingades” då Swebus ta in ett 20-tal äldre bussar från södra Sverige för att klara den första tiden. Till viss del är det dessa gamla bussar som orsakar problemen.
– Samtidigt ska man ha klart för sig att Swebus är Sveriges största bussbolag med 3 500 bussar och en omsättning på över 3 miljarder kronor. Nog borde de kunna ordna bätt­re bussar.
De hade trots allt nästan ett ­halvår på sig.
En dåligt fungerande kollektivtrafik, däribland med inställda turer, är ingen bra metod att locka över bilförare till att åka buss.
En privatisering innebär att före­tagen vill tjäna snabba pengar. Risken är uppenbar för att vinstkraven leder till precis det som nu händer i Umeå, och därmed avskräcker bilförare från bussåkande.
Privatiseringen drar på så sätt åt fel håll vad gäller kampen mot den globala uppvärmningen.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!