Umeå: Lärarjobb tillfälligt räddade

2008-02-06 13:03:28
För andra året i rad hotades den kommunala skolan i Umeå av övertalighet för lärare. Detta beror både på att elevkullarna minskar och på konkurrensen från friskolorna. Men nu har flera friskolor inte fått tillåtelse att starta sina utbildningar till hösten.

Förra året kunde uppsägningar undvikas genom att man tillsköt så kallade omställningspengar, men i år har socialdemokraterna i kommunledningen sagt nej till detta. Trots att kommunen alltså går med överskott var prognosen inför höstterminen att 55 tjänster skulle bort inom gymnasieskolan.
Nu har detta ändrats. Sammanlagt fem nya friskolor har ansökt om att få starta verksamhet i Umeå inför hösten. Dessutom har två befintliga friskolor ansökt om att få utöka sin verksamhet. Nu har dock Skolverket meddelat att tre av ansökningarna inte kommer att beviljas. De två ansökningar som har beviljats kommer dessutom att överklagas av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå – vilket gör att de inte kommer att kunna starta på höstterminen 2008.

Fem jobb bort – inte 55

De 55 jobb inom kommunala gymnasieskolan som tidigare var hotade, beräknas därmed ha minskat till 5.
Hotet mot tjänsterna skjuts alltså på framtiden, men redan till hösten 2009 hotar ny övertalighet eftersom elevkullarna fortsätter att minska. Läget i grundskolan ser dessutom ännu dystrare ut. Det är tydligt att konkurrensen från friskolorna försvårar planeringen och utarmar den kommunala skolan ekonomiskt. Varje år kostar det kommunen 13 miljoner kronor att hålla platser i beredskap om någon friskola lägger ned sin verksamhet.
Rättvisepartiet Socialisterna argumenterar för att övertaligheten inom skolan borde utnyttjas till att minska gruppstorlekarna. Det skulle höja kvaliteten på undervisningen och gagna både elever och lärare!

Anna Hedlund
Gymnasielärare och kommunfullmäktigeledamot för RS i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!