Umeå: Nej till privat lyxbadhus

2006-08-22 23:18:47
Stefan Karlsson, hotellägare från Lycksele, vill förvandla Dragonen till ett nytt nöjespalats. I planerna ingår ett äventyrsbad – som nästa steg. Något som nu applåderas i lokala media av kommunalråden Lennart Holmlund (s) och Britt-Marie Lövgren (fp).

Frågan om badhuset har därmed tagit en helt ny vändning. Nu handlar det inte bara om placeringen, utan även om ägandet. Är planerna på ett nytt kommunalt bad därmed skrotade? Ska Umeås nya bad bli ett privat lyxbad, med skyhöga inträdespriser? Tydligen, om hotellnäringen och Umeås kommunalråd får bestämma.
Återigen är det uppenbart: sossarna och de borgerliga partierna är beredda att låta penningstarka grupper diktera utvecklingen i Umeå. Det gäller både badhuset och ”Staden mellan broarna”, det älvsnära området på kajen.

S och fp har växlat spår

Trots att flera undersökningar visat att umeborna inte vill ha ett bad-hus på kajen, var en placering där länge Holmlunds, och även folkpartiets, favoritalternativ. Orsak: hotellnäringen, och inte minst Balticgruppen, ville ha det där. När nu dessa planer gått i stöpet, på grund av motståndet från umeborna, så växlar man spår.
Nu är Holmlund med flera beredda att låta privata aktörer ta över hela badhusprojektet!
En central placering är viktigt för handeln och hotellnäringen, säger Holmlund (Västerbottens-Kuriren 16 augusti).
Deras önskemål väger alltså tyngre än de stora problem ett badhus i centrum skulle skapa, vad gäller ökad trafik och därmed ytterligare luftföroreningar. Redan idag utgör trafiken ett allvarligt hälsoproblem. Kommunen klarar inte miljökvalitetsnormen vad gäller kvävedioxid vid västra Esplanaden.
Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till ett privat badhus där kommunen varken kan påverka utformning eller inträdespriser.

Kommunalt bad

Vi vill ha ett kommunalt bad, där grunden utgörs av en 50-meters bassäng med en större vattenyta än idag.
En större vattenyta tillsammans med en delvis flyttbar äventyrsdel, skapar förutsättningar för ett ”allroundbad” – till vettiga priser. För simsporten skulle en 50-meters bassäng innebära förbättrade möjligheter, både för träning och tävling. Med en flyttbar äventyrsdel kommer även stortävlingar att kunna arrangeras.
Vad gäller badhusets placering, så anser vi att det är umeborna som ska få bestämma – inte hotellnäring och fastighetsägare.
Vi kräver en folkomröstning i frågan, vilket avvisas av både Holmlund och Lövgren.
Nu vill vi ha ett besked: vill ni skrota planerna på ett nytt badhus, ägt av kommunen? Varför vill ni överlåta bestämmanderätten över priser och utformning till privata aktörer? Varför vill ni inte låta umeborna folkomrösta om badhusets placering?
Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!