Umeå: s och m i allians?

2006-09-27 13:42:11
”Men vi brukar gå på Lottas efter fullmäktigesammanträdena och ta en öl tillsammans. Det har liksom blivit en tradition. Jag hoppas att den kan fortsätta…” (VK 19 september ).
Den som säger dessa ord är moderatledaren i Umeå, apropå det framtida samarbetet med kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lennart Holmlund. Holmlund tror, å sin sida, att samarbetet blir lite bättre nu när en moderat tar över som oppositionsråd. Samtalet mellan ledarna för socialdemokraterna och moderaterna är avslöjande, främst vad gäller socialdemokratin. Det visar på en skarp kontrast mot den omprövning av politiken som socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog talar om. Hela VK:s reportage om tonen mellan de styrande kan sammanfattas med orden ”nytt radarpar vid makten”, och syftar på Holmlund (s) och Anders Ågren (m).

Då kommunerna växte, och tog över allt fler uppgifter av staten, tillsattes heltids- och deltidspolitiker. Antalet frågor, och frågornas omfattning, gjorde det omöjligt att sätta sig in i alla viktiga frågor på fritiden. Några av de folkvalda måste jobba heltid för att hänga med i utvecklingen – och helst ligga före. De folkvalda skulle styra de högre tjänstemännen, inte tvärtom. För att den politiska oppositionen, oftast de traditionella borgerliga partierna, skulle kunna formulera alternativ till den vanligtvis socialdemokratiska majoritet som styrde, så fick även oppositionen heltidspolitiker på kommunal nivå. Detta för att göra de politiska motsättningarna tydligare. Men i takt med att socialdemokraterna omvandlades till ett borgerligt parti så har förhållandet mellan heltidspolitikerna förändrats, vilket nästan blev övertydligt på måndagens kommunfullmäktigemöte i Umeå.
Varken s eller m har några ambitioner att bjuda marknadskrafterna motstånd. Det märks då det gäller Umeås framtida utformning. Stora fastighetsägare och hotellägare uppmuntras att ta initiativet, både vad gäller att utforma Umeås centrala delar och när det gäller att bygga och utforma ett nytt stort badhus.
Under dagens (25 september) möte med kommunfullmäktige försökte t o m Holmlund att vitsa på följande sätt: ”det är bra att Ågren inte får ’ågren’ då marknadskrafterna vill vara med…”. Och alla sossar och moderater skrattade. Holmlund söker positionera sig som den som bäst tillgodoser fastighets- och nöjeskapitalets intressen.

Ifall någon s-väljare tvekat tidigare så måste till och med en blind kunna se att s anpassat sig till marknadskrafterna, i form av de stora lokala fastighetsspekulanterna, på precis samma sätt som de traditionellt borgerliga partierna. Och då är steget inte långt, från oppositionsråd till ”radarpar”. Ett radarpar som av tradition går ut och tar en öl tillsammans efter fullmäktigemötena. I ärlighetens namn ska sägas att ölen ”after work” inte gäller bara för sossarnas och moderaternas ledare. Det är ett helt gäng från flera partier, som brukar samlas och utvärdera fullmäktigemötena på detta sätt; samma gäng som i högtravande ordalag brukar tala om betydelsen av att vara ett exempel och ett föredöme för den yngre generationen. Den generation vars problem, i form av kriminalitet och missbruk, avhandlades som första punkt under dagens möte.
Det som utspelar sig i Umeå har naturligtvis sin motsvarighet på riksplanet. Fast i Umeå förlorade inte s makten. Denna gång. Med sådana ”ideologer” som Holmlund kan man dock vara säker på en sak när det gäller eftervalsdebatten inom s: argument kommer att föras fram som går ut på att valnederlaget visar att socialdemokratin borde ha gått än längre åt höger.
Jan Hägglund
en av Rättvisepartiet Socialisternas tre kommunfullmäktigeledamöter i Umeå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!