Umeå: Sant och falskt om fritidsgårdarna

2008-06-04 13:37:36
Lena Sandlin (s), fritidsnämndens ordförande i Umeå, och Cathrin Westergren, chef för Umeå Fritid Unga, anklagar i en insändare Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Umeå för ”osann ryktesspridning”, när det gäller partiets varningar för sommarstängda fritidsgårdar.

– Samtidigt undviker Sandlin och Westergren de konkreta frågeställningarna, säger Frank Pettersson, Rättvisepartiet Socialisterna.
I juli håller de tre viktigaste ungdomsgårdarna i Umeå stängt – Hamnmagasinet, Ålidhemsgården och Athena på Ersboda.
Förra sommaren hade dessa regel­bunden verksamhet två kvällar i veckan.
Skälet till stängningen är att makt­havarna vill spara pengar.

Undviker kärnfrågan

Rättvisepartiet Socialisterna har protesterat mot sommarstängningen via insändare i lokaltidningarna samt via en uppvaktning av Lena Sandlin den 20 maj.
I sin svarsinsändare vägrar Sandlin/Westergren att kommentera kärnpunkten i RS kritik – nämligen sommarstängningen av gårdarna.
Istället påstår de att skälet till stängningen inte är att makthavarna vill spara pengar, men Ålidhemsgården skriver på sin hemsida att ”Förra året fick vi extra pengar från fritidsnämnden för att hålla fritidsgården öppen två kvällar i veckan under hela sommarlovet. I år ser inte de ekonomiska förutsättningarna ­lika bra ut.”
Sandlin/Westergren påstår att gårdarna aldrig haft ordinarie verksam­het under sommaren.
– Det är en lek med ord. De gårdar vi talar om – Hamnmagasinet, Athena och Ålidhemsgården – har tidigare haft sommaröppet. Detta har möjliggjorts av extrapengar, vid sidan av den ”ordinarie” verksamhetens budget. Men det förändrar inte situationen för de ungdomar som nu möts av stängda gårdar, menar Frank.
Hamnmagasinet hade över 1 400 besök i juli förra året. På Ålidhemsgården var det i snitt 25-30 ­ungdomar per kväll, två kvällar i veckan, ­under förra sommaren.

Fritidsgårdarna stängs

– För ungdomar som besöker gårdar­na spelar det ingen roll varför det är stängt, utan att det är stängt, ­förklarar Frank.
Sandlin/Westergren försöker också gömma sig bakom att Umeå ­Fritid organiserar andra aktiviteter för ungdomar under sommaren.
Rättvisepartiet Socialisterna vet att personalen inom Umeå Fritid gör ett bra jobb.
– Det ligger dock utanför vår debatt. Vi är oroliga för de negativa konsekvenser som kan bli följden av att de största gårdarna inte är öppna hela sommaren! säger Frank Pettersson.
– Vi vill veta om Sandlin/Wester­gren anser att det inte utgör något problem att gårdarna stängs i juli, och om de stöder kravet på mer pengar för att kunna hålla Hamnmagasinet, Ålidhemsgården och Athena öppna under sommaren, avslutar Frank Pettersson.

Davis Kaza

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!