Umeå: Svårare få plats på äldreboende

2006-12-06 13:54:49
På kommunfullmäktige måndag 27 januari antogs en plan för äldreomsorgen i Umeå. Rättvisepartiet Socialisterna var starkt kritiska till denna plan. På tre avgörande områden är planen nämligen helt otillräcklig, menar Ingrid Eriksson, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna:

– Rättvisepartiet har i dialog med personal inom äldreomsorgen kommit fram till att det behövs 100 nya heltidstjänster inom äldreomsorgen för att upprätthålla både god vård och en bra arbetsmiljö. I planen sägs ingenting om behovet av att öka personaltätheten inom äldreomsorgen. Inget sägs heller om hur stora behov av att rekrytera ny personal som finns framöver.
Ingrid är också mycket orolig för att EU:s arbetstidsdirektiv kommer att innebära tätare helgtjänstgöring.
– Detta skulle drabba en redan hårt ansatt personalgrupp, och försvåra nyrekrytering till omsorgen.
Planen innebär att det kommer att bli ännu svårare att få en plats på särskilt boende. I planen sägs nämligen att Umeå ska anpassa sig till andra större städer ifråga om hur stor andel av de äldre som bor i särskilt boende (t ex sjukhem och gruppboende).

Anhörigvården ökar

– Detta innebär en anpassning neråt, menar Ingrid. Redan idag ska man ha mycket stora vårdbehov för att få en plats på särskilt boende. Om nålsögat blir ännu trängre, innebär det att bördan på anhöriga, som ofta är kvinnor, ökar ytterligare.
I planen talas också om en inriktning att så många som möjligt ska bo hemma så länge som möjligt.
– De flesta vill bo kvar hemma, kommenterar Ingrid. Men detta får inte förvandlas till ett tvång! Något som riskerar att bli fallet om det ska bli ännu svårare att få en plats på sjukhem eller gruppboende.

100 nya heltidtjänster

Rättvisepartiet Socialisterna menar dessutom att ökade satsningar måste ske på hemtjänsten och hade en rad konkreta förslag på förändringar i planen för äldreomsorgen.
– Vi tycker att alla ska ha rätt till särskilt boende efter 80 år om man så vill och att behovet av tvåspråkig äldreomsorg skulle utredas, säger Ingrid. Tyvärr ville varken sossar eller högeralliansen stödja dessa krav.
– Vi kommer att fortsätta kämpa för ökade resurser till äldreomsorgen, både i och utanför fullmäktige, fortsätter Ingrid. Vårt huvudkrav är nu som tidigare 100 nya heltidstjänster till äldreomsorgen i Umeå. Ett krav som vi i vår Alternativbudget finansierar med de nedskärningar vi vill göra på politikerförmåner som partistöd, arvoden och konferenser.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!