Ung Vänsters sekterism

2006-07-28 13:49:36
Inspirerad av de två lokala demonstrationer mot våldtäkter som Elevkampanjen/Vägra Kallas Hora med flera arrangerat, har Ung Vänster Hägersten tagit initiativ till en manifestation mot en våldtäkt i Liljeholmen. De ville organisera den tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Elevkampanjen, men ändrade sig efter påtryckningar från ledningen.

Elevkampanjen/Vägra Kallas Hora med flera organiserade under våren uppmärksammade demonstrationer mot våldtäkter, den första i Husby efter en våldtäkt på Husbybadet och den andra efter att en 12-årig flicka på väg till skolan våldtagits på Södermalm i Stockholm. Demonstrationerna samlade vardera runt 150 deltagare.
I kampanjen mot dessa våldtäkter har tusentals namn samlats in till stöd för medborgarförslag om självförsvar, temadagar, nattvandring, belysning och mer pengar till kvinnojourer.
Självfallet har Ung Vänster inbjudits att delta och tala på dessa demonstrationer.

Vi vill ha enad kamp

RS och Elevkampanjen anser att kvinno- och klasskampen gynnas av att så många som möjligt är med och kämpar.
Detta är uppenbarligen inte en uppfattning som delas av exempelvis ledningen för Ung Vänster Storstockholm. Det står klart efter att man stoppat Ung Vänster i Hägerstens planer på att tillsammans med RS och Elevkampanjen arrangera en demonstration mot våldtäkter på Liljeholmen.
UV:s distriktscentral hänvisade till ett gammalt kongressbeslut som säger ungefär att: ”Ung Vänster samarbetar inte med organisationer som i radikalismens namn vänder arbetarrörelsen ryggen”. Ung Vänster Hägersten håller med om att denna benämning inte passar in på RS och Elevkampanjen men böjde sig ändå för distriktscentralen.
Vid Ung Vänsters senaste kongress fattades ett liknande beslut utan att Elevkampanjen eller RS nämndes!

Elever Mot Krig

Ung Vänsters distriktscentral i Storstockholm påstår dock att beslutet ursprungligen riktades mot RS och Elevkampanjen och var en följd av de ”dåliga erfarenheter” man hade av Elever Mot Krig, en massrörelse med tiotusentals elever i strejk mot Irakkriget 2003.
I Stockholm organiserade Elever Mot Krig två skolstrejker som vardera samlade 10 000.
Redan från första stund tillfrågades Ung Vänster om man ville vara med och gemensamt bygga Elever Mot Krig. Men istället för att delta som organisation kom Ung Vänsters ledning att splittra krigsmotståndet. Det gick så långt att Ung Vänster bojkottade elevstrejken i Stockholm den 20 mars 2003 då Irakkriget bröt ut.
Efter att ha misslyckats med att ta över Elever mot Krig i Stockholm hoppar Ung Vänsters medlemmar av i april 2003.
Tyvärr agerar Ung Vänster Storstockholms distriktscentral på samma sekteristiska sätt tre år senare och stoppar möjligheten att arrangera en gemensam demonstration mot våldtäkter. Vem tjänar på det?

Nikolaj Cyon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!