Unga socialister i protest mot batongpolitiken

Boel Bernmark, artikelförfattaren, talade på manifestationen (Foto: Natalia Medina).

av Boel Bernmark // Artikel i Offensiv

På fredagen den 4 september organiserade Unga Socialister (RS:s ungdomsavdelning) en protest mot Moderaternas förslag om ökad övervakning och fler poliser i kollektivtrafiken samt förslaget om att införa ”stop and search” i tunnelbanan.

Manifestationen hölls på Sergels Torg. Det var öppen mic och vi hade flera talare som pratade om till exempel rasprofilering, stop and searchs misslyckanden, behovet av en enad antirasistisk kamp samt vad det är som orsakar brottslighet och hur det egentligen borde förebyggas. 
– Tänk på alla exempel vi har sett hittills av mammor som blir stoppade, släpade på marken, misshandlade och kallade för N-ordet och mer, redan utan det här programmet. Varför skulle vi vilja göra det enklare för detta att ske när vi borde satsa på att förebygga det polisvåld som redan existerar? sa Maria Bardi i sitt tal.
– Man kan ju inte säga nej till polisen eftersom att ifall man säger ”Nej, jag vill inte att du tar på mig” gör det bara att man blir mer misstänkt, poängterade jag själv (Boel Bernmark) i mitt tal.
Alla tal går att se på Facebook där vi livesände hela Manifestationen!

Många samlades runt bordet.

15 ungdomar ville veta mer om oss och vad vi gör. De pratade inte med oss bara för att ta reda på varför vi stod där, de pratade med oss för att de redan var intresserade och ville bli aktiva. En av dem uttryckte sig så här: 
– Det är bra att ni pratar med folk som organiserar sig emot det här.
Trots att det var max 15 pers runt bordet samtidigt dök det upp två polisbilar för att se till att vi inte tänkte ställa till med bråk.
När alla som ville hade hållit tal packade vi ihop för att fika och ha eftersnack med de nya intresserade från dagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!