Unga Socialister Luleå: Manifestation mot sexism och rasism

Organiserad, enad kamp mot rasism och sexism är budskapet, och flera ungdomar ville komma med i Unga Socialister under torgmötet (Foto: Liv Shange Moyo).

av Agnes Pohjanen // Artikel i Offensiv

På lördagen den 3 oktober höll Unga Socialister ett torgmöte i Gula paviljongen i Luleå, där vi manifesterade mot sexism och rasism.

Torgmötet inleddes med en presentation och sedan ett tal av Belle Sundström om bland annat rasism mot flyktingar och nyanlända, samt om vardagsrasism. Hon pratade om Benjamin Antwi, som på tåget från Köpenhamn blev utsatt för rasprofilering då han tvingades följa med passkontrollanten ut från tåget utan anledning, efter att ha visat upp sin id-handling. 
– Det händer inte bara på tåg och flyg, det händer på gatorna, under jobbintervjuer, i skolorna, sa hon angående händelsen.
Efter Belles tal läste William Broström upp en dikt som han hade skrivit om orättvisor, fördomar och segregering.

Noomi Nilsson var näst på tur, som höll ett tal om våldtäktskultur, sexism och om att som kvinna känna sig rädd när man går ute ensam på kvällen.
– Ni kanske tycker jag är fånig och svag för att jag inte känner mig säker. Ni kanske tycker det är idiotiskt att jag försöker göra mig så pojklik som möjligt när jag går ensam. Men när jag ser nyheterna och hör att det har varit tre våldtäkter i mitt län under september, i vårat lugna Norrbotten är inte det så konstigt, sa hon.

Manifestationen avslutades med att Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna höll ett tal där hon sammanfattade de rasistiska strukturerna, och hur svenska politiker lägger fokuset på att förbjuda mjukisbyxor istället för att syna segregationen.
Många Luleåbor passerade paviljongen och flera av dem valde att stanna och lyssna. Bra diskussioner fördes vid bordet vi ställde upp och några ungdomar var intresserade av att engagera sig i kampen mot rasism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!