Unga Socialister säger: Skrota Stop and search-förslaget

Maria och Ebba från RS och Unga Socialister (Foto: Natalia Medina).

av Maria Badri // Artikel i Offensiv

Den 4 september demonstrerade vi emot polisvåldet och rasprofileringen här i Sverige. Moderaternas Kristoffer Tamsons skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet att vi bör införa ett ”Stop and search”-program här i Sverige. 

Stop and search är en taktik som poliser och ordningsvakter kan använda sig av för att stoppa och visitera personer de anser ser misstänksamma ut. Med andra ord ger detta program som Moderaterna föreslår poliser och ordningsvakter möjlighet att stoppa och visitera personer i tunnelbanor och på andra ställen som de tycker ”ser skumma ut”.
Syftet med programmet är att minska antalet vapenrelaterade brott. Studier visar däremot på att antalet vapenrelaterade brott faktiskt inte minskar när vi tittar på länder som USA och Storbritannien, där Stop and search-program redan är infört.  
I New York har det pistolrelaterade våldet exempelvis legat på samma siffra under ett decennium, samtidigt som antalet visiteringar har legat på som mest 700 000 stycken om året. 

Det som istället kommer att hända är att antalet rasprofilerade visiteringar ökar drastiskt. Om poliser och ordningsvakter får möjligheten till att stoppa och visitera någon på grunder som enbart är subjektiva och som bygger på fördomar kommer det leda till att taktiken missbrukas för att utöva rasism, där vår rasifierade svenska befolkning kommer få ta smällen. 
I New York blir svarta och latinamerikanska män stopppade med en tydlig majoritet. I 93 procent av fallen som leder till visitering är de oskyldiga. 

Är detta verkligen något som vi vill ha för Sverige? Att skapa en illusion av säkerhet? Vill vi verkligen göra Stockholm ännu mer segregerat? Att få vår rasifierade befolkning att känna sig ännu mer ovälkomna i sin egna stad? 
Tänk på alla fall som vi har sett hittills av mammor som blir stoppade, släpade på marken, misshandlade, kallade för n-ordet och mer, redan utan det här programmet. Varför skulle vi vilja göra det enklare för detta att ske när vi istället borde satsa på att förebygga det polisvåld som redan finns?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!